Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Mesterséges intelligenciával küzdenek a szívbetegekért a magyar kutatók

Olyan rizikóbecslő-rendszert fejlesztettek ki a Semmelweis Egyetem kutatói, ami az elmúlt húsz év speciális eszközös terápián átesett szívbetegeinek adatai alapján segít azonosítani a kockázatosabb eseteket – írja közleményében az egyetem.

A szívelégtelenségben szenvedő betegek mintegy harmadánál ingerületvezérlési zavar rontja a szív pumpafunkcióját. Ennek kezelésére három szívüreget ingerlő pacemakert szoktak beültetni az orvosok, ezt nevezik cardiális reszinkronizációs terápiának, röviden CRT-nek.

A csökkent pumpafunkció halálos lehet, nagyságrendben a rákos megbetegedésekhez mérhető halálozási aránnyal jár, így nagyon fontos, hogy az érintetteket időben kezelhessék. A beavatkozás azonban sokszor nem elég, utánkövetésre is szükség van, de hogy melyik pácienst mennyire és miként kell tovább kezelni, nehezen megállapítható.

Erre a problémára nyújthat megoldást a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán kifejlesztett rendszer, ami az összegyűlt adatokat mesterséges intelligencia segítségével elemzi ki, hogy megállapítsa: a frissen kezelt betegek állapota mennyire kockázatos.

Az így kiszűrt, a szokottnál is nagyobb veszélyben lévő betegek kezelését aztán további gyógyszerezéssel, eszközös terápiával, vagy akár szívátültetéssel kell folytatni.

Utóbbi ugyan tényleg az utolsó lépés, de végső soron minden azon múlik, hogy az orvosok meg tudják-e állapítani a CRT-vel kezelt beteg személyre szabott rizikóját, amit az újonnan kifejlesztett technológia a korábbinál jóval egyszerűbbé, univerzálisabbá tehet. A SEMMELWEIS-CRT score „betanuláshoz” az algoritmusok a pacemaker beültetése előtti, valamint az elhunyt betegek halálozási adatait használták fel, így kerestek kritikus összefüggéseket.

A rendszer online működik, a szükséges adatokat a kórházban automatikusan rögzítik, így az orvosnak nincs más dolga, mint betáplálni azokat és leolvasni az eredményt. A SEMMELWEIS-CRT scor ezen a linken érhető el, egyelőre elsősorban tudományos célokat szolgál, de a kutatók szeretnék, ha a jövőben ez is standard eljárássá válna.

A projekt a klinikát igazgató Dr. Merkely Béla rektor vezetésével valósulhatott meg. Eredményeikről a világ első számú kardiológiai folyóiratában, az Európai Szívgyógyászati Társaság hivatalos tudományos lapjában jelent meg publikáció.

Kép: Semmelweis Egyetem

Oszd meg!