Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Mesterséges intelligenciát vet be a rák kezelésére a GSK

Személyre szabott terápiát ígérnek az MI használatával a brit cég, amely egyben a rákos megbetegedések genetikai okait is vizsgálná.

Ötéves megállapodást írt alá a brit GSK gyógyszergyártó a londoni King’s College-dzsal. Együttműködésük lényege, hogy olyan mesterséges intelligenciát fejlesszenek ki, amely alkalmas lehet személyre szabott rákterápiák kialakítására, illetve a rákos megbetegedések és a genetika kapcsolatát is vizsgálják.

Az együttműködésben a GSK tíz MI-szakértője vesz részt a King’s College tíz onkológusával, a számítástechnikát pedig – ahogy fogalmaznak – „a rákkal való sakkozásra” használják majd. Elsősorban annak próbálnak utánajárni, miért csak a rákos betegek ötöde reagál jól az immunonkológiai kezelésekre – így van ez a legújabb onkológiában bevezetett gyógyszerek esetében is.

„Néha egész egyszerűen törlik ezek a szerek a rákot a szervezetből. Szeretnénk, ha ez minden esetben így működne. Az hatalmas változás lenne” – fogalmazott Kim Branson, a GSK mesterséges intelligenciával és gépi tanulással foglalkozó osztályának igazgatója.

A mesterséges intelligencia az orvoslás jövője

A GSK-val együtt több más gyógyszergyártó (Magyarországra is érkezik hasonló fejlesztés) is jelentős pénzeket fektet az orvoslásban alkalmazható mesterséges intelligencia fejlesztésébe, mert az ebből nyerhető adatok új gyógymódok kifejlesztését és a személyre szabott kezelések előretörését eredményezhetik.

Branson szerint esetükben „a rákkal vívott sakkjátszma” megnyerését jelentheti a mesterséges intelligencia alkalmazása. Egy számítógép ugyanis gyorsabban tudja szimulálni a rákos sejtek válaszait a különböző kezelésekre, így hamarabb rájöhetnek, miért működik egy gyógymód bizonyos pácienseknél kiválóan, másoknál pedig egyáltalán nem.

1,7 milliárdos egészségügyi fejlesztés jön Magyarországra, robotokkal műthetnek rákos betegeket

Borítókép: A GSK brentfordi épülete Fotó: Maxwell Hamilton

Oszd meg!