Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Méregdrága ritkaságok aukción

Ritkaságokat talált a Virág Judit Galéria tavaszi aukciójára. A top öt festmény becsült összértéke több mint 200 millió forint.

  1. Szinyei Merse Pál: Szép idő (Derűs idő a Balatonon), 1917

Kikiáltási ár: 30 millió forint

Becsérték: 50-70 millió forint

Az aukció egyik szenzációja Szinyei-Merse Pál nagyméretű, éppen száz éve született festménye, amelyet a mester életének utolsó éveiben festett egy fonyódi nyaralás alkalmával. Az „egyetlen igazi magyar impresszionista” művei ritkán érhetők el a műtárgypiacon.

082-szinyei

 

  1. Gulácsy Lajos: Séta a régi olasz városban (Olasz kisvárosi utca), 1908-1910 között

Kikiáltási ár: 30 millió forint

Becsérték: 50-70 millió forint

Gulácsy Lajos Séta a régi olasz városban című olajfestménye egykor Bedő Rudolf, a 20. századi műgyűjtés egyik legfontosabb alakjának tulajdonában volt. A hányatott sorsú Gulácsy életmű ritka darabja ez a festmény.

106-gulacsy-1

 

  1. Boromisza Tibor: Őszi reggel, 1911

Kikiáltási ár: 24 millió forint

Becsérték: 40-60 millió forint

A magyar fauve-os festészet egy értékes darabjának végleges elkallódása egy hajszálon múlott. A festmény egy ismeretlen festő műveként bukkant fel tíz éve egy floridai aukción, majd egy neves spanyol fotós házaspár vásárolta meg kiemelkedő dekorativitása miatt. Később a kép hátán lévő felirat alapján kinyomozták a szerzőt, de addig nem akartak megválni a festménytől, amíg tudomásukra nem jutott a tavaly téli aukción elért 350 ezer dolláros Boromisza-rekord. Ilyen szerencsés véletlenek sorozataként került most haza az 1911-es festmény. A kép a nagybányai művésztelepet ábrázolja Csontváry alkotásaival vetekedő színgazdagsággal.

 

060-boromissza-1

 

  1. Tihanyi Lajos: Nagybányai táj, 1909

Kikiáltási ár: 24 millió forint

Becsérték: 44-50 millió forint

Az árverés másik fauve-os remekműve. Tihanyi Lajos a magyar modernizmus két legfontosabb alkotó közösségének a „Nyolcaknak” és a nagybányai „neósoknak” egyaránt tagja volt.

116-tihanyi

 

5.Vaszary János: Kislány a réten, 1930-as évek második fele

Kikiáltási ár: 10 millió forint

Becsérték: 18-24 millió forint

Vaszary János harmincas években készült alkotása a művész tatai házának kertjét ábrázolja, franciás szellemiségű, az École de Paris hatásait magán viselő, virtuóz kép.

138-vasz

Az aukciós kiállítás megtekinthető a Virág Judit Galériában május 2. és 14. között, az aukció május 15-én lesz.

Oszd meg!