Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Mi bátran használjuk a vér szót – tabukat is ledönt a magyar menstruációs bugyi

Meg akarták mutatni, hogy a menstruáció szupererő, a női testnek nem kell tökéletesnek lennie ahhoz, hogy vonzó legyen. A tabudöntögető menstruációs bugyi, a This is Redy alig másfél éves, de az alapítópáros, Molnár Dóra és Tasnádi Ádám lassan túl vannak a 20 ezredik eladott terméken is, árbevételük pedig meghaladja a 100 milliót. Koronavírus ide vagy oda.

Molnár Dóra egy menstruáció baleset kapcsán gondolt arra először, hogy érdemes lenne megpróbálni létrehozni egy magyar menstruációs bugyit. Mindez 2017-ben történt, körülbelül ez idő tájt jelentek meg az első külföldi márkák, itthon azonban csak a mosható betétet és az intim tölcsért lehetett még kapni. „Mondhatom azt, hogy a Redy egy pillangóeffektus volt: megszületett az ötlet, megcsináltuk és sikeresen eladtuk, vagyis az én zöld gondolatom sok-sok emberre volt hatással” – Molnár Dóra, a menstruációs bugyit fejlesztő This Is Redy márka egyik CEO-ja. 

Tasnádi Ádám és Molnár Dóra, a Redy alapítói. Fotó: Sebestyén László

Két évig tesztelték

A történet azért nem volt ilyen gyors és egyszerű, a fehérneműt ugyanis két évig tesztelték mielőtt piacra dobták volna. A bugyi egy sima minimalista stílusú fehérnemű, amelynek ülepi részébe 4 rétegben olyan anyagot varrtak, amely magába szívja és nem engedi kiszivárogni a vért. A cégben Dóra a kreatív, a kitaláló, aki fogja a márka kezét és megálmodja az irányokat. A tesztelés során a világ minden tájáról rendelt anyagokat, igyekezett a leginnovatívabb textileket beszerezni. A minőség fontos szempont volt és marad is mindig.

Molnár Dóra tabut is döntene. Fotó: Sebestyén László

Molnár Dóra tabut is döntene. Fotó: Sebestyén László

„Nem mondom, hogy rögtön megtaláltam az álom textilemet, mert a textilipar nincs nagy reflektorfényben, pedig igenis vannak nagyon szép innovációk ezen a téren is. Az egyik kedvencem például az ezüst iont tartalmazó anyag, aminek ettől antibakteriális hatása van, emellett megköti a szagokat is, vagyis abszolút ideális arra, hogy menstruációs bugyi legyen belőle. A tesztelését élesben végeztük, azaz nem folyadékokat löttyintgettünk a bugyikra, hanem menstruáló ismerősök, barátnők próbálgatták, mert nekünk fontos volt, hogy a valós használat közben nézzük meg, jól működnek-e” – teszi hozzá Dóra. Voltak olyan megoldások, amiket később elvetettek, de kezdettől fogva hitt a Redyben: ha valami nem jött be, akkor elengedték és kerestek mást, ennyire egyszerű volt. 2019 májusában jött el az idő. Elkészült két tökéletes prototípus, egy négyrétegű nedvszívó réteget tartalmazó alsónemű, ránézésre egy sima, egyszerű csinos bugyi, aminek ma már 11 különböző típusa kapható. A legolcsóbb menstruációs bugyi 7495, a legdrágább 10 995 forint. 

6 érdekes gondolat az egyik legsikeresebb magyar mérnöknőtől, aki a Covid alatt dupla erővel dolgozik egészségügyi innovációkért

A Redy magát építette

Az indulásban nagy segítség volt, hogy éppen akkortájt kapott hájpot a hulladékmentes életmód: a mosható és újrahasználható Redy ehhez tökéletes termék volt. A sikernek az alapítók szerint viszont nem ez volt a titka, hanem egyszerűen az, hogy sikerült egy nagyon jó terméket és jó kampányt összehozni. Utóbbi nem volt olyan nagy kihívás, mivel mindketten marketinges, azon belül is brandépítő tapasztalattal rendelkeztek. 

„A tesztelőktől nagyon jó visszajelzéseket kaptunk, így az, hogy termékszinten működni fog, nem volt kérdés, inkább az volt izgalmas, hogy mi, tulajdonosok elegendő finanszírozási forrás vagyunk-e erre, mivel összesen 2 millió forintból indítottuk el a Redy-t. Végül csak a validálás utáni első darabszámokat kellett legyártani, nem használtunk külső tőkét” – ezt már a másik alapító, Tasnádi Ádám mondja. Ő egyébként a pénzügyi, szervezeti és egyéb céges, stratégiai részeket viszi, ez a szereposztás a kezdetektől jól működik.

Tasnádi Ádám örül, hogy végül külső tőke nélkül sikerült a terméket piacra vinni. Fotó: Sebestyén László

Tasnádi Ádám örül, hogy végül külső tőke nélkül sikerült a terméket piacra vinni. Fotó: Sebestyén László

Mindketten nagyobb hazai cégek marketingjén edződtek márkaépítőként, ezért nagyon tudatosan tudták előre vinni a Redyt. Minden lépést előre megterveztek. A know-how megvolt, a hirdetési rendszereket pontosan úgy építették fel, ahogy a nagy cégek csinálják. „Egy folyamatosan működő jól felépített rendszert látsz, Dóráék tök jól megtervezik, hogy mikor mi legyen a kommunikáció, és a hirdetések is az elejétől kezdve pontos tervezés alapján futnak. Ez nekünk nagy versenyelőny volt az első pillanattól. Az utóbbi egy évben jelentek meg más márkák is a hazai piacon, látjuk, hogy a verseny fokozódni fog a következő években. Szerintünk a márkaépítés kulcs lesz abban, hogy védje a pozíciókat” – teszi hozzá Ádám.

Nagyon fontos, hogy nem kellett külső tőkét igénybe venni, mert lehet, hogy nem lett volna rá befektetői bizalom. Úgy látják,

a startupok között kevés kifejezetten nőket célzó femtech márka van, mert a befektetők inkább finanszíroznak egy 35. tech appot, mint egy ilyet.

Náluk egyébként nem ez a helyzet, inkább az a jellemző (a siker után), hogy a befektetők keresik őket. Ez aktuális is, hiszen az első év sikerei után nem állnak meg. A webes értékesítést, ami oly nagy áldás volt a koronavírus alatti évben, szeretnék kibővíteni, hogy a Redy drogériákban, áruházláncokban is megtalálható legyen. 

A Redy alapítói: jól kiegészítik egymást a cégben. Fotó: Sebestyén László

A Redy alapítói: jól kiegészítik egymást a cégben. Fotó: Sebestyén László

Bátran használjuk a vér szót

Most itt vagyunk, és nem csak egy hiánypótló bugyink van, hanem egy erős márkánk, ami felveri a hullámokat a menstruációs eszközök terén, ami edukál, ami határozottan lép fel a tabuk ellen és ami azt mondja, a menstruáció nem egy szükséges rossz, hanem egy szupererő – olvasható az oldalukon.

Ezt Dóra így egészíti ki: „Úgy gondoltuk, ha már van egy ilyen bátor termékünk, akkor legyen a márka is tabudöntögető. Mi azok sorába csatlakozunk, akik azt gondolják, hogy a menstruáció nem egy szégyellni, titkolni való dolog, hanem egy szupererő, a nő termékenység megjelenése. A reklámokban mindig kék folyadékot öntenek a betétre mi viszont bátran használjuk a vér szót és nem gond ha a modellen van egy-két stria, bőrhiba, vagy pár feketés pihe. Azt hiszem, a nők szomjazták, hogy valaki végre kihangosítsa: a hétköznapi nők szépek, vagányok, úgy jók, ahogy vannak. Emlékszem, hogy volt bennünk hezitálás amikor élesben ott volt már a kezünk a gombon, hogy akkor tényleg bevállaljuk ezt a megjelenést vagy sem. Bevállaltuk és annyira jól esett, hogy csak jó visszajelzéseket kaptunk.” 

Ez a cikk a Nyitottak vagyunk közösségi kezdeményezés Számít a történeted kampányának keretében született.


Oszd meg!