A Pfizer-Biontech vakcinája. Fotó: Biontech
Fotó: A Pfizer-Biontech vakcinája. Fotó: Biontech
rövid hír

Mennyi Pfizer-vakcina érkezett Magyarországra?

Forbes
2021. július 27. 1 perc olvasás

Meghaladta a 7,1 milliót a Pfizer által eddig Magyarországra szállított koronavírusellenes vakcina mennyisége.

A Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. ezt azután közölte az MTI-vel, hogy ezen a héten keddig ismét több mint 260 ezer adag Pfizer-Biontech-vakcina érkezett. Ez a 32. magyarországi szállítmány a két vállalat által fejlesztett oltóanyagból.

A Pfizer és a Biontech a jelenlegi előrejelzések szerint 2021 végéig több mint 2,5 milliárd adag vakcinát gyárt és szállít világszerte.

A Pfizer már fél éve juttatja el heti rendszerességgel a koronavírus-járvány elleni védekezést támogató vakcináját a magyarországi oltópontokra. Az első negyedévben több mint 1,5 millió adag vakcinát, a másodikban pedig, jelentősen megnövelve a dózisok számát, több mint 4,5 millió adag oltóanyagot szállított a társaság. Ebből a hivatalos koronavírus-tájékoztató oldal július eleji adati szerint eddig 6 374 535 darab, 3 187 268 fő oltására elegendő vakcinát használtunk fel. 

Lehet már regisztrálni a harmadikra 

Ma derült ki, hogy a hét második felétől lehet majd regisztrálni Magyarországon a harmadik oltásra. A jelenlegi ajánlások szerint azok kaphatnak majd Pfizert, akik korábban Sinopharm vagy vektorvakcinát (Szputnyik, Astrazeneca) kaptak. 

Magyarország amúgy nem kért Pfizer-vakcinát az újabb uniós beszerzésből, de egyelőre van elegendő készlete. 

Címlapról ajánljuk: 

Borítókép: a Pfizer-Biontech vakcinája. Fotó: Biontech