Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Juhász Edit államtitkár / Varga János, MTI

Megvan az első cég, amit átvett az állam

Azonnal állami felügyelet alá vonták a Kartonpack Nyrt.-t.

Frissítés: Dr. Juhász Edit, a társaság élére kinevezett kormánybiztos jogkörével élve szombaton azonnali hatállyal visszahívta a vállalat vezetőségét.

A veszélyhelyzetre való tekintettel állami felügyelet alá vonták a debreceni székhelyű tőzsdei társaságot, a Kartonpack Nyrt.-t, írta meg a Privatbankár. A veszélyhelyzet miatt idáig még egyetlen céget sem vont saját felügyelete alá az állam. A pénteki Magyar Közlönyben megjelent rendelet alapján a rendelkezés péntek 11 órától hatályos, írja az oldal, hozzátéve, a rendeletből nem derül ki, hogy miért volt szükség a lépésre. Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter az MTI-nek azzal indokolta a döntést, miszerint „a stratégiai iparágakkal együtt szükséges kezelni az ezeket kiszolgáló gazdasági folyamatokat megvalósító cégeket is”.

A cég élén a magyar állam nevében a tulajdonosi joggyakorlással kapcsolatos kormányzati feladatok összehangolásáért felelős kormánybiztos, Juhász Edit, a Miniszterelnöki Kormányiroda államtitkára fog eljárni. Feladatai közé tartozik majd a cég működőképességének fenntartása, és dönthet olyan ügyekben is, melyek kizárólag a társaság közgyűlési hatáskörébe tartoznak:

leválthatja a társaság vezető képviselőit, felügyelőbizottságának tagjait, a képviseleti joggal rendelkező személyek képviseleti jogát is korlátozhatja, megszüntetheti. Jelen lehet bármilyen tárgyaláson, felülvizsgálhatja a szerződéseket és betekinthet a számlákba is.

A Kartonpack Nyrt. fő tevékenysége papír csomagolóeszköz gyártása, de partnereik között kiemelt helyet foglal a gyógyszeripar, ez indokolhatja az állami felügyeletet.

Azt már az Index írja, forrásaira hivatkozva, hogy egy korábbi vita miatt vehette át a cégnél a kormány az irányítást.

A Kartonpack egyike annak a 11 új cégnek is, ahol a Honvédelmi Minisztérium mai döntésének értelmében megjelent a honvédség.

Borítókép: dr. Juhász Edit nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és közműszolgáltatásokért felelős államtitkár / Kormany.hu / Varga János, MTI

 

Mehettem volna akárhova a világon, és úgy döntöttem, hogy ide szeretnék jönni, Magyarországot választottam.