Üzlet

Meghan Markle és Harry herceg elkezdi saját útját: hátrébb lépnek a királyi családi kötelezettségeiktől

Forbes
2020. január 09. 2 perc olvasás

A házaspár szerda este Instagramon jelentette be terveit, hátralépnek szenior királyi címeiktől és dolgozni fognak, hogy anyagilag függetlenek legyenek.

A lépés óriási jelentőséggel bír, de várható volt, 2018-as esküvőjük óta folyamatosan nő a távolság köztük és a Windsor-ház között. A posztban leszögezték, hogy továbbra is teljes támogatásuk és hűségük a királynő és azoké a jótékonysági szervezetek felé, akiket királyi párként támogattak – írja a Guardian.

Kisfiuk, Archie kiegyensúlyozottabb nevelése miatt ingázni fognak Nagy-Britannia és a Észak-Amerika között, hogy „továbbra is tisztelni tudja a királyi hagyományokat, amibe született, de legyen terük életük következő fejezetére fókuszálni.” Bár nem mondták, Amerikában pontosan hol, de a királyi családhoz közel álló szakértők szerint Kanada tűnik a leglogikusabb lépésnek. Eddig is sok időt töltöttek ott, az ország pedig a brit államközösség része.

Harry herceg hatodik volt a trónöröklési rendben, az elmúlt két hónapban ő már a második, aki visszalép a királyi teendőitől. András herceg novemberben tette ugyanezt, miután hírbe hozták Jeffrey Epstein amerikai üzletemberrel, akit kiskorúak megrontásának vádjával ítéltek el.

A Buckingham Palota kétsoros közleményben reagált az eseményekre, melyben azt mondják, váratlanul érte őket a bejelentés és bár megértik és elfogadják a bejelentést, a különválást hosszú és bonyolult egyezkedés fogja megelőzni.  

A Bloomberg próbált választ találni olyan kérdésekre is, hogy hogyan tudják elérni az anyagi függetlenséget. A Sussexroyal.com-ra hivatkozva azt írják, hogy a pár nem kap többé támogatást a Sovereign Grant nevű alapon keresztül (ez lényegében az adófizetők pénzéből fenntartott alap), ebből szokták az ingatlanokat fenntartani, illetve a hivatalos utakat finanszírozni. Azt nem tudni, hogy milyen módon fognak saját lábra állni, mindenesetre azt nem szabad elfelejteni, hogy Meghan színésznő, Harry pedig hivatásos katona volt. A közleményükben nincs arra utaló jel, hogy a függetlenedésük egyben az öröklési sorrendből való kilépést is érintené, legalábbis egyelőre.

Borítókép: Sussex Royal Facebook-oldal