Fotó: We Love What You Build
Üzlet

Megduplázta eladásai számát a hardcore legózókból élő magyar startup, az észak-amerikaiak rákattantak a járvány alatt

Bánáti Anna
2020. május 11. 2 perc olvasás

Megduplázta a legóalkatrészek és egyedi készletek értékesítésével foglalkozó We Love What You Build (WLWYB) nevű magyar startup eladásainak számát a járvány alatt. Leginkább az észak-amerikai piac pörgette fel őket.

A WLWYB alapvetően azokra az emberekre épít, akik felnőtt fejjel is szívesen legóznak. A cég együttműködik a világ legtöbb top építőjével, egyedi készleteiket saját piacterükön értékesítik, ahova bárki feltöltheti az általa tervezett építményt és vásárolhat.

Megrendeléseik 95 százalékát a globális piac adja, vásárlóik elsősorban Észak-Amerikából, Nyugat-Európából és Délkelet-Ázsiából rendelnek. A legtöbben most Észak-Amerikából érdeklődnek a termékek iránt.

„A tranzakciószám több mint a duplájára nőtt az elmúlt időszakban – meséli telefonon Kókai Dávid, a cég alapítója. – Ezzel párhuzamosan a kosárérték is csökkent, így az árbevételünk természetesen nem kétszereződött meg.”

A WLWYB-nél kétoldalú piacteret üzemeltetnek: az építők (civil hobbisták, azaz hardcore lego-építők), feltölthetik egyedi tervezéseiket, Dávidék pedig ebből csinálnak legókészletet.

„Azért nőtt meg épp az észak-amerikaiak aránya, mert az ottani építők lettek a legérzékenyebbek arra, hogy promotáljanak, mivel az eladások után jutalékot kapnak – mondja Dávid. – Sok olyan reakciót kaptunk tőlük, hogy most jobban támaszkodnak ránk, mint eddig, mert az állásuk bizonytalan, mint a kutya vacsorája.” Olyan is van, akinek egyszerűen csak az ideje nőtt meg arra, hogy a tervezéssel és az építéssel foglalkozzon.

Autistákat is foglalkoztatnak

A startup munkatársai a járvány kezdete óta otthonaikból dolgoznak. „Mivel autizmussal élő kollégákat is foglalkoztatunk, nagyon fontos volt, hogy ők ne essenek ki a mindennapi rutinból. Átalakítottuk az operációs folyamatokat, egyszerre csak egy ember tartózkodik az irodában (ami egyben a raktárunk is), a futár pedig napi szinten ingázik a többi kollégánk között, szállítja az ellenőrzésre váró megrendeléseket.”

A WLWYB hazánk kevés vállalkozásainak egyike, amely autizmus-specifikus munkahelyként működik, együttműködve a MARS Alapítvánnyal.

A koronavírus-járvány miatt fel kellett függeszteniük toborzásukat, aminek során autizmussal élő munkatársakat is keresnek, de a tervek szerint ez hamarosan folytatódik majd.

Fotó: WLWYB