Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Megbízhatatlan az egyre népszerűbb DNS-alapú családfakutató tesztek egészségügyi oldala

Az adatkezeléssel kapcsolatos kérdések után újabb problémaforrásra mutattak rá szakértők a DNS-alapú családfakutató programok kapcsán, ez pedig az jövőben várható egészségügyi problémákkal kapcsolatos.

A DNS segítségével felrajzolt családfás tesztek már a nagyközönség számára is elérhetőek, és hát valóban igen csábító a gondolat, hogy  rokonokra bukkanhatunk a világ túloldalán is, azonban British Medical Journalban megjelent egy cikk, mely szerint rengetegen csinálják össze magukat félelmükben, vagy éppen ringatják magukat téves biztonságérzetbe, amikor a betegségekre való hajlamot nézik. 

A szakértők szerint az így kapott információkból nem érdemes semmilyen következtetést levonni – csak azért, mert a teszt szerint a DNS alapján valaki hajlamos egy bizonyos ráktípusra, még nem jelenti azt, hogy meg is fog betegedni, és fordítva, attól, hogy a DNS-ből nem derül ki kockázat, még simán lehet, hogy kialakulhat nála bármi.  A brit háziorvosi kamara elnöke szerint a tesztek miatt orvoshoz rohanó felhasználók nagyrésze feleslegesen terheli az egészségügyi ellátórendszert, és azt javasolja, hogy mindenki tartózkodjon a kereskedelmi forgalomban kapható genetikai tesztektől, pláne, hogy a legszemélyesebb adataikat juttatják így magánvállalatok kezére. 

Ennek az éremnek is van másik oldala, az egyik ilyen magánvállalat, a 23andme szerint a tesztjeiknek köszönhetően sok felhasználójuk ment el kivizsgálásra a teszt eredményeinek kézhezvétele után, és az orvosnál derült ki, hogy valóban érdemes megelőző kezelést folytatni. 

 

 

 

A bizalom az a nyersanyag, amelyből a pénz minden formáját verik.