Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Még olcsóbbak lettek az albérletek, Budapesten majdnem minden tizedik kiadó volt tavaly

Az országos lakbérindex szerint tavaly decemberben 11 százalékkal olcsóbban lehetett kivenni egy-egy albérletet. Budapesten éves szinten több mint 14 százalékkal csökkentek az albérletárak. Pest megyében jóval visszafogottabb, 2,6 százalékos volt a visszaesés.

December volt sorrendben az ötödik hónap, amikor csökkent az országos lakbérindex. Az országos albérletárak 1,3 százalékkal mérséklődtek novemberhez képest, az egy évvel korábbi bérleti díjakkal összehasonlítva pedig 11 százalékos volt a csökkenés.

Éves szinten a fővárosi albérletárak 14,3 százalékkal estek vissza. Pest megyében viszont csak 2,6 százalékkal.  Az eltérés részben azzal magyarázható, hogy a fővárosi albérletáresés jóval magasabbról indult, és a befektetőknek folyamatosan alkalmazkodniuk kell a koronavírus okozta helyzethez és a külföldi turisták hiányához. Pest megyében nem volt korábban olyan mértékű áremelkedés, ráadásul a kínálat is szűkösebb volt.

Bár az ország nagyobb részén szintén csökkenés következett be, az észak-magyarországi és észak-alföldi térségben lévő albérletek kivételek: ezeknek a bérleti díja 3,6, illetve 1,4 százalékkal nőtt.

A fővárosban az összes lakás 9 százalékát hirdették kiadásra 2020-ban, de a kerületek között hatalmas különbségek voltak. Az V., a VI. és a VII. kerületben az összes lakás 21-30 százalékára kerestek bérlőt a tulajdonosok. Jelentős – 11-16 százalékos volt – az albérletek aránya az I., a II., a VIII., a IX. és a XIII. kerületben is.

A legnagyobb arányban az V. kerületben adták ki a lakásokat: itt az összes lakás 30 százaléka jelent meg tavaly kiadó ingatlanként.

A többi budapesti városrészben ugyanakkor 10 százalék alatt maradt a kiadó lakások aránya. A külső kerületben pedig sokkal szűkebb a kínálat, mivel az összes lakás alig 2-3 százalékát hirdették meg kiadásra 2020-ban.

Fotó: Nuno Alberto // Unsplash

Oszd meg!