Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Még mindig Amerika az unikornisok országa

Az amerikai tech sajtó unikornisnak nevezi az 1 milliárd dolláros értékelést elérő startupokat – jellemzően egy-egy nagyobb befektetés után tudják megugrani ezt a szintet a cégek. A képlet egyszerű: ha egy befektető mondjuk 200 millió dollárt invesztál egy ígéretes cégbe annak 20%-áért cserébe, már meg is van az 1 milliárdos cégérték.

A korábban szűk elitklubnak számító társaságnak egyre több tagja van – sőt, a startupok egyre gyorsabban érik el ezt a szintet. A CB Insights friss adatbázisa szerint jelenleg a globális piacon jelenleg 174 ilyen felfutó cég van. Az nem is igazi meglepetés, hogy ez a szám ilyen magas, a folyamatosan frissülő adatbázis egy másik tendenciára mutat rá: megindult a földrajzi átrendeződés, ami a milliárddolláros innovatív cégek központjait illeti. Az első még mindig természetesen az Egyesült Államok, a Szilícium-völgyben nem pörög kevesebb pénz, sőt. A 174 unikornis több mint fele az Egyesült Államokban székel jelenleg. Európa ugyanakkor lemaradt, összesen 19 cég található itt, Kína már beelőzött.

Az 1 milliárd dolláros értéket elérő cégek száma – országos bontásban: 

unikorn

Forrás: CB Insights 

A régióból az ESET képviselteti magát, a CB Insights startupként könyveli el az antivírus-szoftvert fejlesztő céget (melynek tulajdonosai ott vannak a cseh Forbes-lista top 10-es élmezőnyében).

Ha az országok szerinti bontást nézzük, kirajzolódik egy új világrend: Kína és India ott toporognak az USA mögött. A hatalmas belső piacok találkoztak az innovációval, és lám, egyre több unikornis bukkan fel a Távol-Keleten. Főleg az brutális, ami az e-kereskedelemben történik ezeken a piacokon.

És nézzük egy másik ábrát is, ami az adott évben felbukkanó új unikornisok számát mutatja: Kína ebben is kezd feljönni, elég erőteljesen.

unikorn_02

 

És akkor a lényeg a számok mögött: a top 10 unikornis jelenleg – és az értékük.
(zárójelben az indulás éve, központ jelenleg helye)

1. UBER – 68 milliárd dollár (2013, USA)
2. Xiaomi – 46 milliárd dollár (2011, Kína)
3. Didi Chuxing – 33,8 milliárd dollár (2014, Kína)
4. AirBnb – 30 milliárd dollár (2011, USA)
5. Palantir – 20 milliárd dollár (2011, USA)
6. Lu.com – 18,5 milliárd dollár (2014, Kína)
7. China Internet Plus Holding – 18 milliárd (2015, Kína)
8. Snapchat – 18 milliárd dollár (2013, USA)
9. WeWork – 16,9 milliárd dollár (2014, USA)
10. SpaceX – 12 milliárd dollár (2012, USA)

Oszd meg!