Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Maye Musk, a rettenthetetlen

Elon Musk zsenialitásával tele a sajtó, viszont van egy szereplő a történetben, akiről itthon kevesebbet hallani, pedig neki köszönhet rengeteg dolgot- köztük a saját életét. Ő az anyukája, Maye Musk, aki hetven évesen is csak úgy ragyog. Az amerikai Forbes közölt egy hosszú portrét róla.

Családi vonás

„A szüleim az egyetlenek, akik egy kisrepülőn utaztak Dél-Afrikából Ausztráliába – jelenti ki a modellként és dietetikusként is dolgozó Maye Musk. – Minden navigációs eszköz nélkül szelték keresztül Afrikát, az Arab-félszigetet és Ázsiát. Ki az, aki utánuk csinálná ezt egy iránytűvel és egy térképpel?” A hagyományostól eltérő gondolkodás és a határok feszegetése családi vonás, és ez alól a 70 éves, tízszeres nagymama, Elon, Kimbal és Tosca Musk édesanyja sem kivétel.

Az elmúlt fél évben Maye Musk a Covergirl arca lett, Karlie Kloss-szal közösen szerepelt a Swarowski hirdetésében és a Dolce&Gabbana kifutóján is végigsétált. A koreai, brit, német és ausztrál Vogue címlapokon is felbukkant, a Harpers Bazaar pedig a 70. születésnapja alkalmából partit rendezett neki Manhattanben. Musknak 170 000 követője van Instagramon, ahol a modellvilágban átélt kalandjairól és táplálkozási tanácsairól a „justgettingstarted” hashtaggel posztol.

„Sohasem féltem az öregedéstől, ahogyan édesanyám sem – mondja Musk. – 98 éves korában halt meg, de 96 éves koráig dolgozott. Sosem aggódott amiatt, hogy elveszíti az önbizalmát, és azt hiszem, ez nekem is sokat segített, hiszen én is ugyanígy érzek.”

Eredetileg Maye Haldeman néven született a kanadai Saskatchewanban; családja 1950-ben emigrált a dél-afrikai Pretoriába. Mindössze 7 éves volt, amikor a szülei – akiket igazi kalandorokként és felfedezőként jellemez – nekivágtak a három hónapos Dél-Afrika–Ausztrália útjuknak. Ez alatt az idő alatt a család egyik barátja viselte gondját Maye-nek, az ikertestvérének, Kaye-nek és másik 3 testvérüknek. Amikor éppen nem messzi tájakon kalandoztak a Bellanca kisrepülőjükkel, Musk szülei csontkovácsként dolgoztak az orgonabokrokkal szegélyezett pretoriai házuk szomszédságában.

„A szüleim vállalkozók voltak, én és a testvéreim nyolc éves korunk körül kezdtünk el besegíteni – mondja Musk. – A mi feladatunk volt, hogy elkészítsük a havi értesítőket, lefénymásoljuk a hírleveleket, és bélyeget ragasszunk a borítékokra.”

Amikor az ikrek 12 évesek lettek, fizetést kaptak azért, hogy iskola előtt, illetve délután négy és hat között recepciósként dolgozzanak apjuk vállalkozásában. Musk munkamorálja és munkakedve tinédzserkorában sem változott. Közel 173 cm-es magasságával és vállig érő barna hajával tökéletesen alkalmas volt arra, hogy 15 évesen belevágjon a modellkedésbe. Mégsem volt benne biztos, hogy karrierje hosszú életű lesz, így közben az egyetemen elvégezte a dietetikus szakot is afrikaans nyelven (de ezen kívül még három nyelven beszél).
„Különösen arra voltam büszke, hogy ezt modellként csináltam végig – mondja Musk. – Azt mondtam magamnak, hogy nem leszek én a buta szőke; egyetemen fogok tanulni, és meg fogom csinálni, ha kell, akkor más nyelven. És megcsináltam.”


Musk a diploma megszerzése után pár hónappal férjhez ment, a következő három évben pedig megszülettek a gyerekek: Elon, Kimbal és Tosca. Ezután valósággal zsonglőrködnie kellett az idejével: egyszerre volt anya, modell és dietetikus. 1979-ben Musk és a férje elváltak. 31 évesen, egyedülálló anyaként azon dolgozott, hogy létrehozza saját dietetikusi praxisát, mindezt úgy, hogy különböző orvosokat hívogatott, és órákat töltött a várótermeikben annak reményében, hogy hajlandóak lesznek meghallgatni, és pácienseket küldeni hozzá. Közben Dél-Afrikát is beutazta, hogy divatbemutatókon lépjen fel. 1983-ban azonban újra beült az iskolapadba, hogy megszerezze mesterdiplomáját. De nem ő volt az egyetlen Musk, aki nagy hatást gyakorolt az egyetemi csoporttársaira.

Elnézést, a fiam egy zseni

„Elon 12 éves volt, amikor az első számítógépes programját írta – mondja Maye. – Odaadta nekem, én meg megmutattam pár informatikus csoporttársamnak, akik teljesen meg voltak döbbenve, hogy 12 évesen így tud programozni.”
Amikor Elon 17 éves lett, azzal nyaggatta Maye-t, hogy szerezze vissza kanadai állampolgárságát, amire jogosult volt, hiszen ott született. Maye engedett fia kérésének, így pár hét múlva Elon kezében tarthatta kanadai útlevelét is. A frissen érettségizett Elon készen állt arra, hogy külföldön folytassa életét. „Azt mondta, Kanadába költözik – mondja Musk. – Amikor megkérdeztem, hogy miért, azt felelte: később az USA-ban szeretne élni, és így már a közelében lehetne.”

 

Musk megbízott fia ösztöneiben, így egy csak odaútra szóló jeggyel ajándékozta meg Elont, némi pénzt adott neki, és egy unokatestvér nevét, aki egy saskatchewani farmon élt. Három héttel azután, hogy megkapta kanadai útlevelét, Elon a montreali repülőtéren landolt, és a Swift Currentben található farm felé vette az irányt. Kimbal és Tosca úgy tervezték, hogy rövid időn belül követik bátyjukat.
Eközben Maye 41 évesen doktori programokat kezdett keresni, és egy kanadai modellügynökséggel is felvette a kapcsolatot; terve az volt, hogy az egész családot Észak-Amerikába költözteti. Eladta johanessburgi otthonát, de az adásvételből származó összeget nem vihette ki Kanadába a szigorú dél-afrikai tőkekorlátozás miatt. Musk elhatározta, hogy Torontóban kezd új életet. 1989-ben érkezett Ontarióba a 15 éves Toscaval, hátrahagyva Kimbalt, aki Dél-Afrikában fejezte be a középiskolát. Maye keményen dolgozott, hogy a saját lábára álljon, és, hogy gondoskodjon gyermekeiről.

Árral szemben

„Egyszerre öt helyen dolgoztam: a University of Toronto tudományos munkatársa voltam, kétszer egy héten dietetikát tanítottam, szintén egy héten kétszer egy modellügynökségnek dolgoztam, előadásokat tartottam, valamint magánrendelésem is volt.”
Musk nem csak arra jött rá, hogy a PR-nak nagy ereje van, hanem arra is, hogy nem szabad hagynia, hogy a kudarcok letörjék. Ez a rendületlen erő nélkülözhetetlen volt ahhoz, hogy elérje céljait.

„Amikor éppen nem dolgoztam, akkor azzal voltam elfoglalva, hogy magamat népszerűsítsem. Hírleveleket küldtem ki, nyereményjátékokat szerveztem, és próbáltam felvenni a kapcsolatot a tévéstúdiókkal, rádióállomásokkal. A legtöbb nemet mondott, vagy még csak figyelemre sem méltatott. Aztán a dolgok lassan kezdtek megváltozni.”

Musk kitartása végül meghozta gyümölcsét: a Consulting Dietitians of Canada nevű táplálkozási tanácsadócég elnöke lett, és egy éven belül 90-ről 1000-re növelte a tagok számát. Emellett pedig a saját praxisát is sikerült bővítenie, egy nap már 25 pácienst fogadott, ezért három dietetikust kellett alkalmaznia részmunkaidőben. Ők konzultáltak a páciensekkel, amikor Musknak éppen a televízióreklámokban vagy a kifutókon kellett szerepelnie.

Befektető is volt

Amikor Elon és Kimbal lediplomáztak, és a Szilícium-völgybe költöztek, hogy elindítsák Zip2 nevű vállalkozásukat, Maye hathetente repült Kanadából az USA nyugati partjára, hogy meglátogassa fiait. Azt mondja, minden megtakarított pénzét – 10 000 dollárt – a fiainak adta, hogy a Zip2 zavartalanul működhessen tovább. Azon a héten is épp a Szilícium-völgyben volt, amikor a Zip2 megkapta az első jelentős befektetési lehetőségét.

„Azt mondtam: oké, akkor most megkeressük a legjobb helyet Palo Altoban, és ott vacsorázunk – mondja Musk. – Amikor befejeztük a vacsorát, közöltem velük, hogy utolsó alkalommal látták a bankkártyámat.”

1996 nyarán Musk San Franciscóba költözött, hogy közelebb legyen a családjához, és, hogy az USA-ban is saját praxist hozzon létre. Az 50. születésnapjára Elontól és Kimbaltól egy fából készült házat és egy autót kapott; a fiúk megígérték neki, hogy egy nap ezeknek az igazi változatával fogják meglepni. 1999-ben a Compaq 307 millió dollárért megvásárolta a Zip2-t, és a fiúk be is tartották ígéretüket: vásároltak egy házat édesanyjuknak.

Musk New York Flatiron nevű kerületében szeretett volna lakást, így könnyebben tudta folytatni modellkarrierjét. 13 évig élt Manhattanben, miközben rendszeresen látogatott Európába a modellkedés miatt. Sőt ebben az időszakban jelentek meg az első óriásplakátjai is a Time Square-en és a Madison Square Gardensben.

A 70 csak egy szám

Musk jelenleg az IMG modellügynökségnek dolgozik és felkapottabb, mint valaha. 2017 novemberében például a Covergirl Simply Ageless alapozó reklámarca lett.

Camillo Pane, a Covergirl anyavállalatának, a Coty-nak a vezérigazgatója az egekig magasztalta Muskot, a kampányt pedig a Covergirl márka 60 éves történelme legnagyobb megújulásának nevezte. Továbbá felhívta a figyelmet egy videóra, amiben Musk szerepel, és amit alig pár nap alatt 11 millióan néztek meg. A kisfilm hatására a piacra dobott termékcsalád megdöntötte az eladási rekordokat.

Bernd Schmitt, a Columbia Business School oktatója azt mondja, hogy a márka jó üzleti érzékéről árulkodik, hogy kevésbé ismert arcokkal próbálja megnyerni az új, potenciális vásárlókat. Schmitt márkamenedzsmentet tanít, illetve vállalatoknak ad kreatív stratégia kialakításával és brandinggel kapcsolatos tanácsokat.„A Dove Kampány a valódi szépségért elnevezésű reklámja akkora sikert aratott, hogy a hirdetők azóta is figyelnek rá, hogy ne csak fiatal nőkkel reklámozzák termékeiket – mondja Schmitt. – A kampányban egy 90 év feletti asszony szerepel, aki a ráncai ellenére is gyönyörű. Az amerikai vásárlók egyre inkább olyan modelleket akarnak látni, akik a sokszínűséget képviselik, manapság ez pozitív értékké vált.

Musk bízik benne, hogy a Covergirl, és más, a korát üdvözlő márkák szemléletváltást eredményeznek, ami után az emberek másként viszonyulnak az idősödő nőkhöz, illetve ők is önmagukhoz.

„Úgy tűnik, hogy a nők félnek az öregedéstől, pedig én sosem féltem tőle – mondja Musk. Azt hiszem, az reményt adhat a nőknek, hogy ahogy öregednek, ugyanúgy folytathatják a munkájukat, magabiztosak lehetnek, és békében lehetnek saját magukkal.”

Maye jelenleg Los Angelesben él, még mindig dietetikusként dolgozik, és a legtöbb hétvégét a családjával tölti. Örömmel látja, hogy a szüleitől örökölt vállalkozói szellem a gyermekeiben is megvan.

 

Oszd meg!