Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

5 milliárdból bővül Szerbiában a két magyar milliárdos tőzsdei cége

A Masterplast közép-európai régió legnagyobb magyar tulajdonú építőanyaggyártó vállalata. A cég most a szabadkai székhelyű gyártóbázisát bővíti. Az új üzemben XPS alapú hőszigetelőanyagot fognak gyártani.

A projekttel a szabadkai gyártóbázison új, 3600 négyzetméter alapterületű üzem létesül, amely tervezetten éves 200 ezer köbméteres kapacitással rendelkezik majd – tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

Az üzemhez egy 2000 négyzetméteres raktárcsarnok, és egy közel 6000 négyzetméteres szabadtéri raktár megépítése is kapcsolódik. Emellett a munkaerő és minőségellenőrző labor számára egy 400 négyzetméteres irodaépület is épül.

A projekt értéke 5,05 milliárd forint értékű finanszírozását a társaság saját forrásból és a Külgazdasági és Külügyminisztérium HEPA programjának keretében nyújtott 50 százalékos mértékű, vissza nem térítendő állami támogatásból valósítja meg.

Az új üzemben a termelés várhatóan a 2023-tól indulhat meg.

Tavaly az egészségügyben is terjeszkedtek

2020-ban a Masterplast a németországi Ascherlebenben vett speciális membránokat gyártó üzemet. A megállapodást az LHB GmbH & Co. Beschichtungs KG-val, és Hartmut Layer magánszeméllyel kötötték. A tavaly létrejövő vállalat 50 százalékos tulajdonrészét 1,4 milliárd forintért szerezte meg a magyar cégcsoport.

A Masterplast tulajdonosi körében közösen 5,47 százalékos részesedéssel ott van Lakatos Péter és Sinkó Ottó Videoton-társvezérek is.

A Forbes 2020-as leggazdagabb magyarokat tömörítő listáján Lakatos 73,1 milliárd, Sinkó 68,1 milliárd forintos becsült vagyonnal szerepelt.

A cégcsoport fő tulajdonosai a két alapító, 31,15 százalékos tulajdonrésszel Tibor Dávid, és 26,55 százalékos résszel Ács Balázs. 

Az 1997-ben alapított cégcsoport most 9 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti a termékeit. 

Borítókép: Német Kálmán (Unsplash)

Oszd meg!