Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Már nem éreztem komfortosnak – megszólalt a Femcafé volt tulaja, miért szállt ki

A Femcafe.hu női portál új tulajdonoshoz, a sokfelé dolgozó, Luxemburgban élő Bessenyei Istvánhoz került. A vételárról nem tudni, de egyre jobban ment a lapnak.

2000-ben indult a női olvasókat célzó Femcafe.hu: Csereklei Zoltán akkor még az Adaptive Media ügyfélkapcsolati igazgatójaként dolgozott, ezt hagyta ott egy évvel később, hogy teljes állásban a portált kiadó Netrise Hungary Kft. ügyvezetője legyen – amelynek egyébként az eladásig többségi tulajdonosa is volt.

“Az elmúlt években olyan változások történtek a hazai médiapiacon, hazai közéletben, illetve a médiában tapasztalható normák annyira átalakultak, hogy már nem annyira éreztem magam komfortosan ebben a szerepkörben. Két lehetőség előtt álltam. Az egyik, hogy azt az építkezést, amit megkezdtem az elmúlt években, azt folytatom, és egyre nagyobb médiacéggé fejlődünk. A másik út: előbb-utóbb kiszállok a cégből. Most ennek kedveztek a körülmények” – mondta el Csereklei Zoltán a Forbesnak.

Csereklei szerint az ország és a gazdasági élet politikai átitatottsága mellett az online sajtó hatásvadász működése miatt már nem érezte jól magát ebben a szerepben. “Az, hogy hogy képzelem el egy médiacég jövőjét és azt a saját bőrömön van-e kedvem megtapasztalni, illetve tovább építkezni, az kicsit kétségessé vált, saját motivációm elvesztettem” – mondja.

A volt ügyvezető elmondása szerint a kezdetektől volt felvásárlásról szóló megkeresés, de mostanra jutott erre a döntésre.

A vételár nem publikus, az új tulajdonos saját jellemzése szerint egy “magyar származású, luxemburgi állampolgárságú gazdasági háttérember”.

A cégbírósági papírok szerint egészen pontosan Bessenyei István, akinek nem idegen a médiaipar, de ma már mindenféle érdekeltsége van.  Az azóta megszűnt Action News Kft.-vel több tévéműsor mellett többek között a Frei-dossziét gyártotta.  Másik akkori médiacége, az Apokalipszis Kft.a 2000-es évek végén RTL Klub-nak dolgozott. A vállalkozó az Indexnek elmondta, hogy 2008-ig Dirk Gerkensnek, az akkori vezérigazgatónak adott tanácsokat – Gerkens azóta az Andy Vajna által tulajdonolt Tv2-höz igazolt -, és dolgozott is a csatornánál.

Bessenyei tulajdonos a Valton nevű biztonsági cégnél is, amely gyakran fideszes rendezvényeket véd, és a mostani vizes világbajnokság őrző-védő cége is ők lettek – vagyis az üzletemberhez köthető vállalkozások az utóbbi években jól szerepeltek állami tendereken (is). Az Index szerint viszont ismerősei Bessenyeit baloldalinak tartják, ennek ellenére a portál szerint Bessenyei járt közben Rogán Antal elhíresült helikopterezése ügyében is, ő intézte a légifurvart. Az üzletember 2015 decemberében Nakama&Partners néven Sarka Katával alapított közös vállalkozást, sztárok Facebook-oldalát és Instagramját adják el. 

Csereklei azt mondta a Forbesnak: a váltás után is megmarad a lap mostani irányvonala, nem akarnak változtatni a csapat összetételén sem. Az új ügyvezető is házon belülről érkezik: Sudár- Horváth Lívia eddig az értékesítést vezette.

A nagyok nyomában

A magyar online olvasottságot hivatalosan mérő Gemius adatai alapján a Femcafé 2017 elején megdöntötte akkori rekordját havi 1,7 millió egyedi látogatóval. A volt tulajdonos szerint az elmúlt 3-4 évben minden évben megduplázták árbevételünket és  piaci elérésüket is: a Netrise Hungary árbevétele 2014-ben 47 millió forint volt, 2016-ban már 183 millió forint. Adózott eredménye 11,3 millió.  

A női portálok piacáról nehéz pontos képet kapni, mert a legnagyobbak mind nagyobb cégcsoport részei. Az viszont látszik, hogy a Femcafé dinamikusan nő, az új tulajdonos célja lehet a nagyok beérése. A piacon a legnagyobbak az (Indexet áprilisig tulajdonló) CEMP-csoport által 2015-ben megvett Femina Média (ide tartozik: Femina.hu, a Retikül.hu, a Nőifriss.hu) és az eredetileg is ott működő Dívány.hu. Ezeknek az oldalaknak az anyagai az Index tulajdonosváltása óta is megjelennek az Index címlapján

Önálló női portálként a legnagyobb az nlcafe.hu (Nők Lapja Café), mely a Centrál Média tulajdonában van. A harmadik az Origóhoz tartozó, New Wave Media által kiadott Life.hu. Erősek még a Kiskegyed, a Cosmopolitan és Joy online kiadásai.

Oszd meg!