Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Már lehet igényelni az uniós védettségi igazolványt, sok országban kelleni is fog

Július 1-jétől minden uniós tagállamban kötelező bevezetni az uniós védettségi igazolványt, és elérhetővé tenni annak, akinek ez jogosan jár, így mától Magyarországon is igényelhető. Külföldi utazásokhoz sok esetben szükség is lesz rá, mert ahol a kormány nem kötött kétoldalú megállapodást, ott kevés lesz a magyar védettségi igazolás.

Szerdán késő este a Magyar Közlönyben megjelentek azok a szabályok, amelyek alapján július 1-jétől lehet igényelni a tagállamokra kötelező uniós digitális covid-igazolványt, más néven zöldigazolványt.

Ilyen igazolványt alapszabályként az igényelhet, akit legalább egyszer beoltottak az unióban elfogadott vakcinák valamelyikével (ezek a nyugati vakcinákként emlegetett oltások, tehát a Sinopharm és a Szputnyik-V nem), vagy átesett a fertőzésen, így szerzett védettséget, és ezt igazolni is tudja.

Online vagy papíron

A rendelet értelmében a kormány Budapest Főváros Kormányhivatalát jelölte ki az uniós digitális covid-igazolvány kiállításáért felelős szervként, amely a kérelmező választása szerint háromféle módon adhatja ki az igazolványt.

  • elektronikus formában az EESZT (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) mobilapplikációján vagy honlapján keresztül,
  • papíralapú igazolvány formájában úgy, hogy azt a kérelmező az EESZT-ből maga kinyomtatja,
  • vagy papíralapú igazolvány formájában úgy, hogy azt a kérelmező személyesen vagy írásban megigényli, és személyesen átadják, vagy postán eljuttatják neki.

Az igazolványt az EESZT-ben rendelkezésre álló adatok alapján állítják ki a kérelmezőknek, amely innentől kezdve Magyarországon egyenértékű a magyar védettségi igazolvány felmutatásával.

Igazán azonban a külföldi utazásoknál van értelme és szerepe, hiszen az uniós tagállamokba ezzel a zöldigazolvánnyal lehet a legegyszerűbben bejutni, és azon országokba mindenképpen kelleni fog, amelyekkel a magyar kormány nem állapodott meg kétoldalúan egymás nemzeti védettségi kártyáinak elfogadásáról.

Külföldre kelleni fog

A Telex ma frissen összeszedte, hogy Európa mely országai milyen oltásokat és igazolásokat fogadnak el. Elég nagy különbségek vannak ugyanis, a leggyakoribb nyári célországok közül:

  • Spanyolországba, Görögországba, Horvátországba, Szlovéniába, Törökországba például nyugati, kínai és orosz vakcinával is szabadon be lehet utazni,
  • Németországba úgyszintén, kivéve, ha az ember repülővel utazik,
  • Svájcba és Ausztriába nyugati és kínai vakcinával engednek be, de orosszal nem,
  • Olaszországba csak nyugati vakcinával szabad a beutazás, a kínai és orosz oltást nem fogadják el.
Oszd meg!