Üzlet

Fájt a háta, bizniszt épített belőle – így lett franchise a Mandala jógastúdió

Vermes Nikolett
2019. március 29. 9 perc olvasás

Alapvetően a gerincproblémájára kereste a megoldást, aztán ebből lett egy baráti jógacsoport, ma már egy több stúdióból álló hálózatot vezet Németh Gergő. 

Németh Gergőnek jógastúdió-hálózata van, de a sztori sokkal messzebbről indul, egészen pontosan onnan, hogy huszonévesen egy hátizsákkal Mexikóba érkezik – ezüstért. Jóval az első stúdió megnyitása előtt, 10 évvel korábban egy ezüstékszer-üzletláncot vezetett, melynek egyben tulajdonosa volt. A gazdasági válság a drága holmik piacát is elérte, ezért a fiatal vállalkozó úgy döntött, nem hoz több ezüstöt Mexikóból és kiszáll az Azték néven – ma is működő – kereskedésből, melyet az arany- és ezüstkereskedő Király Tamás (Király Linda és Király Viktor énekesek édesapja) vásárolt fel. Ezután egy reformétterem is feltűnik a radaron, amiből három év után szállt ki, mondván a vendéglátás egy másik világ, különben is, addigra már egyre mélyebbre ásta magát a jógázásba. Egy év munka és üzleti tervek nélküli, ám tanuló utakban gazdag időszak következett.

Németh Gergő, a Mandala jógastúdió-hálózat alapítója.

Németh Gergő, a Mandala jógastúdió-hálózat alapítója. Fotó: Sebestyén László

“Több mint 20 éve, hogy alapvetően a gerincproblémámra kerestem megoldást és találkoztam az akkor még kevésbé népszerű hatha jóga fogalmával, ezzel egy időben a filozófiáját is megismertem. Itt még szó sem volt üzletről.” Az egyévnyi mókuskerék nélküli időszak alatt Gergő elvégzett egy jógaoktató képzést, és attól a ponttól, hogy barátait is bevonta új életmódjába, elindult a lavina.

A nappalitól a saját stúdióig

„Naponta kétszer gyakoroltam otthon, ahova meghívtam a barátaimat is, majd elkezdtük kinőni a lakást, én pedig terembérlésben kezdtem gondolkodni, és miután kiszámoltam; ha heti négy alkalommal fizetek egy teremért, az nem éri meg, ennyiből már kivehetnék egy stúdiót.” Így nyitott meg 15 éve az első Mandala Jógastúdió. Gergő már annak is örült, amikor ki tudta termelni a bérleti díj összegét, hab volt a torán, hogy ezzel egy időben rátapintott a piaci résre. Ugyan a kétezres évek elején már lehetett hol jógázni Magyarországon, a jelenleginél is kisebb skálán mozgott a gyakorlók száma. És ezen ma sem lehet sokat szépíteni, a konditermeké a dobogó, ami a szabadidős “sportokat” illeti, mégis 2004-től terjeszkedni kezdett a Mandala.

Eleinte csak Gergő tartott órákat, főleg hatha jógát, majd egy-két komolyabb gyakorló is úgy döntött: beszáll, köztük Juhász Sarolta és Pápa Gyöngyvér, akik az úttörő Gergővel később megalapították a Mandala Gerincjóga Rendszer Egyesületet. Tény, hogy a jóga hálózat fő bevétele az órákért kapott jegyek árából (90 perc Pesten 2500Ft, vidéken 1450-1500Ft, első alkalom mindenhol ingyenes), a tanfolyam- és tábor díjakból, illetve az oktatóképzések- és továbbképzések díjaiból tevődik össze – hasonló arányban -, ha nincs a kétmilliós kezdőtőke és a partneroktatók, ma nem beszélhetnénk az éves több mint 100 milliós bevételről, ami tovább növekedhet.

A következő stúdió várhatóan Óbudán nyílik az idei év első felében.

És bár a 2018-as év könyvelése még nem zárult le, a tavalyi évhez képest 20% növekedés várható, ami számokban mérve 150 millió forintot meghaladó bevételt jelent.

Mitől lesz valami Mandala?

Mire a következő ponthoz érünk, az idő közben kihűlt kávé fölött derül ki: nem egy hagyományos franchise hálózatról beszélünk. A Mandala Jógastúdiók sorához csatlakozó tulajdonosoknak nem kell minden esetben meghatározott franchise díjjal számolniuk, a legtöbb esetben 20% részesedést fizetnek az üzemeltetetők, ami Gergő elmondása alapján csak egy kis részét teszi ki az éves bevételnek. Ezért cserébe pedig nincs más dolguk, mint rendben tartani az adott helyet, várni a vendégeket, illetve órákat adni, a marketing és a cégvezetés ugyanis adott, erről Gergőék gondoskodnak. Sőt, akár kontaktot is adnak, ha valakinek kivitelezőre van szüksége. Gergő szerint a többi jógastúdióhoz képest náluk az a különbség, hogy a vízszintes növekedést részesítik előnyben.

 

Németh Gergő, a Mandala jógastúdió-hálózat alapítója. Fotó: Sebestyén László

„Nem az volt a cél, hogy minél nagyobb hálózatot üzemeltessünk, de így jött ki a lépés, mi pedig úgy határoztunk, hogy akkor már tudatosan csináljuk.

Nem egy felülről irányított terjeszkedésre törekszünk, hanem a vízszintesre, ahol mindenkinek hasonló jogosultságai vannak.

Vagyis következetesen segítünk azoknak, aki úgy döntenek, hogy csatlakoznak a modellhez, amit felállítottunk.” Méghozzá a következő összetevők alapján: első ízben a tulajdonosnak végig kell zongoráznia a Mandala oktatóképzéseit a belépőtő Gerincjógától, az alap Hatha jógán át a tematikus továbbképzésekig. A szabály szerint lakásstúdió kizárva, egy Mandalához külön bejáratú utcai portálos, 100 és 250 négyzetméter közötti hely dukál, külön női- és férfiöltözővel (mindkettő mellékhelyiséggel és zuhanyzóval ellátva). Plusz szükség van még egy előtérre és egy pultra, a felszereltség pedig, mint a vendégek rendelkezésére álló jógamatracok és párnák, nem is kérdésesek. Külön irodarész felesleges, abból ugyanis elég egy a hálózatban, mely a Kresz Géza utcai-, pontosabban a harmadikként nyitott stúdióban van. Utóbbihoz hasonló egyébként csak kevés van Európa szerte, mind a profi felszereltség, mind az alapterület tekintetében.

Kiaknázatlan terület

Nem csupán az előbb felsorolt követelmények teszik egyedülállóvá a Mandala Jógastúdiókat, sokkal inkább az oktatási rendszerük. Mint általában, úgy a Mandala is az oktatásban látja a jövőt. Viszonylag újnak számít az alig néhány éve indult 200 órás államilag elismert-, a Yoga Alliance által regisztrált Hatha jóga oktatóképzés (128 000 Ft) és a különálló OKJ Fitness Instruktor képzés (188 500 Ft). Ezekre két okból volt szükség. Az első és egyben legfontosabb: így Gergőék maguk oktathatják azokat a lelkes amatőröket, akik komolyan fontolóra vették az életmódváltást. Másik: hivatalos végzettséget kaphatnak az említett gyakorlók.

„Ehhez a platformunkhoz hozzátartozik, hogy csak az általunk szervezett és tartott képzésen végzett oktatók adhatnak órákat a Mandala Jógastúdiókban. Ellenben nem elvárás, hogy az oklevéllel rendelkezők kizárólag a hálózaton belül dolgozzanak, ha kedvük tartja, önálló stúdiót is üzemeltethetnek, függetlenül a Mandalától.” – meséli Gergő. – „Hogy ez miért éri meg nekünk? Mert ennek köszönhető, hogy az országban egyedülálló oktatógárdát tudunk felállítani, hozzáteszem, minimális lemorzsolódó taggal.”

A Mandala Oktatói Klub tagjainak száma, akik részt vettek valamilyen oktatóképzésen, megközelíti a 3000 főt. A nagy számok törvény alapján az „oktatógárda” tagjai az élet más-más területéről érkeztek. Többen közülük azért vágtak neki a jóga világának, mert váltani szerettek volna. Így történt, hogy például a cég grafikusa is tart jógaórát – nyilván kellő ismerettel a háta mögött – vagy, hogy a pénzügyi kollégától sem állnak messze az ászanák, sőt, olyan csapattag is van, aki a jól fizető multit hagyta ott a Mandaláért. Persze kivétel mindig akad,

“Józsa Ferenc az Extreme Net kommunikációs ügynökség vezetője nem végzett túl sok napüdvözletet, mégis már  évek óta dolgozik a csapat jó hírnevén, ami szerinte egyértelműen a töretlen elhivatottságnak és a szakmai jelenlétnek köszönhető. „Gergőék az alapítástól kezdődően végig teljes erőbedobással dolgoznak. Sosem az üzlet szempontjából tekintenek a jógastúdiókra, esetükben sokkal fontosabb, hogy szakmailag a maximumot nyújtsák és eredeti hitvallásukhoz hűen a jóga elterjedésén, elismerésén dolgozzanak.  Ez a hozzáállás “mellékesen” egy jövedelmező üzletet is eredményezett.” 

Gergő elmondása szerint a cél továbbra sem a nagymértékű növekedés, hanem hogy színvonalas szolgáltatást nyújtsanak, miközben mindent megtesznek a jóga népszerűsítéséért.