Tristan Hess // Unsplash
Fotó: Tristan Hess // Unsplash
Üzlet

Magyarországon 2022-től jön az elektromos buszok korszaka

Forbes
2019. szeptember 26. 1 perc olvasás

2022. január 1-től a 25 ezer főnél nagyobb magyarországi városok kizárólag elektromos buszokat vásárolhatnak – derült ki az Információs és Technológiai Minisztérium sajtóközleményéből.

A brüsszeli Versenyképességi Tanácson a tagállamok iparért felelős minisztériumi vezetői a gépjárművek károsanyag-kibocsátására vonatkozó rendeletmódosítást is megvitatták. Itt esett meg az ominózus bejelentés is.

György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár szerint az is cél, hogy a környezetkímélő buszok gyártása során minél nagyobb legyen a hazai hozzáadott érték aránya.

A szabályozási javaslat előzménye, hogy 2016 nyarán Brüsszel, Madrid és Párizs város önkormányzata kérte a kibocsátási határértékekre vonatkozó hatályos szabályozás megsemmisítését, amelynek az Európai Bíróság helyt adott.

A bírósági ítélet hatásaként azonban a gépjárművek gyártásában európai szinten 8 millió jármű vesztesége volt várható, ami az európai autóipar végét jelentette volna, és több millió európai család megélhetését sodorta volna veszélybe.

Az európai autóipar védelme érdekében ezért az ítélet ellen elsőként Magyarország, majd Németország és az Európai Bizottság is fellebbezést nyújtott be.

A borítókép csak illusztráció. Kép: Tristan Hess // Unsplash