Fotó: A Tresorit csapata (fotó: The Orbital Strangers Project)
Üzlet

Magyar startuppal lép partnerségre az Apple

Zsiborás Gergő
2017. január 11. 1 perc olvasás

Az IT biztonsággal foglalkozó Tresorittal fog össze az Apple. A magyar cég alapjait a BME-n rakták le.

A biztonságos tárhely-szolgáltatással foglalkozó magyar Tresorittal kötött partnerséget az amerikai techóriás, melynek eredményeként az Apple CareKit platformja még biztonságosabb lehet a felhasználóknak (ez a szigorú egészségbiztosítási törvény, a HIPAA előírásai miatt is fontos az Apple-nek).

A Tresorit egy külön biztonsági platformot hozott létre az egészségügyi appokat fejlesztő cégeknek, a ZeroKit megoldja a felhasználók azonosítását, adataik védelmét. Az egészségügyi intézmények és a betegek úgy tudják megosztani egymás között az adatokat, hogy az visszafejthetetlen. A Tresorit itt is felhő alapon működik, vagyis az adatok a felhőbe kerülnek, a titkosításhoz használt kulcs pedig a felhasználó eszközén marad – vagyis a titkosított információ és az annak visszafejtéséhez szükséges kulcs soha nincs és nem is lehet egy helyen.

A Tresorit csapata (fotó: The Orbital Strangers Project)

Az Apple CareKit platformjának fejlesztői mától hozzáférnek a Tresorit ZeroKit platformjához. Utóbbi a “zero knowledge” elv alapján működik, ami azt jelenti, hogy az appot használó felek úgy azonosíthatják be egymást, hogy közben a titkosított adat nem kerül felfedésre (csak ha már bebizonyosodott, hogy például adott kórház adott páciensének adataihoz akar hozzáférni, az azonosítás közben tehát nem derülhet ki semmilyen érzékeny információ).

Borító: The Orbital Strangers Project