Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Magyar startup drónszoftvere segíti az IKEA-s vásárlásunkat

Összefogott az IKEA és a magyar Aeriu nevű startup, hogy utóbbi szoftveres megoldásával váljon egyszerűbbé a leltározás, ezzel együtt pedig a vásárlás. Soroksáron már zajlik a tesztelés – derült ki az IKEA közleményéből.

Drónvezérlésű leltározásba fogna az IKEA, hogy ezzel gyorsabban és hatékonyabban kezelhessék a cég raktárkészletét.

A vállalat úgy számol, hogy a targoncamentes, manuális elemeket nélkülöző, automatizált leltározás nemcsak fenntarthatósági szempontból lenne hasznos, de az online vásárlók növekvő igényeinek kiszolgálását is elősegítheti.

Ehhez olyan szoftverre van szükségük, ami megfelel az IKEA igényeinek

– itt jön a képbe a magyar Aeriu, egy startup, aminek Aeriu Inventory nevű „kereskedelmi forgalomban kapható, drónokra optimalizált” szoftvere „nagy raktárakban is lehetővé teszi a leltározást”.

A cég szerint az eljárás gyorsabb és pontosabb, mint a jelenlegi manuális raktár-ellenőrzési folyamat, így csökkenthető a targoncás munkaerő igénye a leltári folyamat során.

A két vállalat hosszú távú célja egy teljesen a technológia által vezérelt rendszer kifejlesztése, ennek jelenleg is tart a tesztidőszaka.

Az együttműködés lényege, hogy az Aeriu valós környezetben tudja kipróbálni és fejleszteni az ötletét, az IKEA magyarországi áruháza pedig egy, a lakberendezési vállalat igényeire szabott megoldást kap kézhez, amit az áruházi dolgozók is használnak. A startupot 2017-ben alapította Ellenrieder Gergely, Mokcsay Ádám, Szili László és Eck Bertalan. A Design Terminál 2017 ősze óta mentorálja a csapatot, és már túl vannak egy százezer eurós befektetésen is.

A cég szerint a konyhai és nappali berendezések az IKEA legnépszerűbb termékcsoportjai, a tavalyi pénzügyi évében több mint 17 ezer konyhát és 37 ezer kanapét adtak el.

Ezek a bútorok viszont a raktárak magasabb polcain kapnak helyet, mert nagyobbak a többi, könnyebben mozgatható terméknél – a drónoknak köszönhetően az IKEA szerint a vásárlók „valós időben” kaphatnának információt arról, van-e az áhított bútordarabból az áruházban vagy sem.

Fotó: Ikea

Oszd meg!