Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Magyar önvezetőautó-fejlesztő nyerte a nemzetközi mesterségesintelligencia-versenyt

Görög Márton a budapesti Aimotive csapatának vezető kutatója, önvezető szoftverek döntéshozatalával foglalkozik.

A magyar Aimotive mesterségesintelligencia-kutatója, Görög Márton nyerte a világ egyik legfontosabb MI-szakkonferenciájának, a NeurIPS konferencia Pommerman versenyét.

A Vancouverben rendezett versenyen javított tavalyi második helyezéséhez képest. Görög Márton olyan technológiai nagyhatalmak képviselőit sorolta maga mögé a helyi idő szerint múlt csütörtök esti eredményhirdetésen, mint az USA vagy Kína. Jellemző a mezőny színvonalára, hogy a második helyezett amerikai Paul Jaseka a légierő kutatási részlegétől érkezett.

Görög Márton, az Aimotive mesterégesintelligencia-kutatója
Görög Márton, az Aimotive mesterégesintelligencia-kutatója. Fotó: Aimotive

A kanadai konferencián több versenyt is rendeznek. A klasszikus Bomberman játék alapjaira építő Pommermanban két csapat küzd bombák és változatos kisegítő képességek segítségével egymás ellen. A játék különlegességét az adja, hogy az egyes csapatok mindkét tagja AI ágens, azaz mesterséges intelligencia. Mivel csupán egy tizedmásodpercük van döntést hozni és a játékszabályok kiszámíthatók, az ágensek villámgyors mozgása izgalmas meccseket eredményez. Az ágensek nem látják a folyamatosan változó pálya egészét, illetve csak keveset kommunikálhatnak csapaton belül. Éppen a feladat összetettsége miatt nincs szakmai vagy módszertani megkötés a versenyen.

Márton a tavalyi megoldásához hasonlóan idén is a keresőfa szimuláció új megközelítését alkalmazta. Míg 2018-ban az összes dobogós helyezett ezt a módszert alkalmazta, idén élre tört a megerősítéses tanítás. „Ezek a versenyek alkalmat adnak arra, hogy kipróbáljak olyan megoldásokat, amelyek nem központi elemei a mindennapi munkámnak” – mondta az AImotive kutatója, akinek a megoldása ez alkalommal meglehetősen magabiztosan nyert: ágense nem csak a legtöbb játszmát nyerte meg, de messze a legkevesebb döntetlennel csinálta mindezt, sokszínű taktikát alkalmazva.

Márton teljesítménye arra hívja fel a figyelmet, hogy a magyar kutatók a mesterséges intelligencia fejlesztésének élvonalában vannak. Szakmai berkekben szokás úgy fogalmazni, hogy Budapesten van az önvezetés ABC-je: az Aimotive mellett a német Bosch és a Continental is a fővárosban tanítja vezetni a jövő önvezető szoftvereit.

Az Aimotive magyar alapítású startup, mely az önvezetésre képes autók agyát fejleszti. A 2019-es Forbes legforróbb startupok listán az első helyen szerepelt (holtversenyben a Bitrise-zal). Eddig 14 milliárd forint befektetést vontak be olyan nemzetközi szereplőktől, mint a Bosch, a Cisco és a Samsung. Önvezető rendszerüket Amerikában és a skandináv országokban is tesztelik.

A közelmúltban a Vodafone és a Here Technologies közreműködésével készítettek kísérleti megoldást a beltéri önvezető parkolásra, a Forbes is ott volt a projekt bemutatóján.

Oszd meg!