Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Magyar lányokat tanítanak programozni – az állam odaállt melléjük. A finn állam

 

A Skool programjáról ismert, fiatalok számára ingyenes technológiai oktatást nyújtó Technológiai Oktatásért Alapítvány együttműködést indított a Finn Nagykövetséggel és a FinnAgora Finn Intézettel, hogy a digitális oktatás élén járó Finnország jó gyakorlatait beépítse saját oktatási programjaiba és oktatói tréningjeibe, valamint bemutassák a finn kultúrát és oktatást a fiatalok számára – tudatta szerkesztőségünkkel az alapítvány.

Az idén nyáron induló együttműködésnek két pillére van. A Finn Nagykövetség a Skool program támogatójaként hozzájárul ahhoz, hogy minél több fiatal lány váljon a technológia világának alkotójává, miközben a közös foglalkozásaikon résztvevők Finnországról és a finn oktatási rendszerről is tájékozódnak.

“Alapítványunk Skool és KódKlub programjainak fő pillére a tapasztalatra épülő, gyermekközpontú és kreativitásra ösztönző oktatási módszertan, amit egy képzett, elhivatott és lelkes oktató és mentor csapattal sikerül megvalósítanunk. Ezért különös figyelmet fordítunk arra, hogy oktatóink és mentoraink magas szintű tudással és speciális készségekkel rendelkezzenek” – mondta el Major Zsófi, a Technológiai Oktatásért Alapítvány ügyvezetője.

“Finnország élen jár a digitális oktatás területén, és fontosnak tartjuk, hogy behozzuk azt a szemléletet Magyarországra, amivel ők oktatják és inspirálják a fiatalokat. Az, hogy a finn oktatás jó gyakorlatát mind programjainkba, mind oktatói tréningjeinkbe beépítjük, jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy oktatóink olyan kompetenciák birtokában legyenek, amelyek révén programjaink a gyerekek számára még különlegesebb élményekké válnak.”

Az együttműködés elindítása egybe esik Finnország független állammá válásának 100. évfordulójával, amelynek emlékére számos különböző, a finn kultúrát, művészetet és oktatást népszerűsítő programot szervez mind a Finn Nagykövetség, mind a FinnAgora.

A Skool egyik oktatási programja (Fotó: Technológiai Oktatásért Alapítvány)

A Skool egyik oktatási programja (Fotó: Technológiai Oktatásért Alapítvány)

“Finnország idén ünnepli állami függetlenségének 100. évfordulóját. Az ünnepi év jegyében célunk elsősorban a fiatalok körében megerősíteni a Finnország és Magyarország közötti különleges kapcsolatokat, olyan együttműködéssel, amely számunkra fontos témákra fókuszál: az oktatásra, a digitalizációra és az egyenjogúságra. A lányok digitális egyenjogúságának büszke támogatójaként a Finn Nagykövetség örömmel csatlakozik a Technológiai Oktatásért Alapítvány és a Skool projekt társadalmi missziójához.” – mondta el Petri Tuomi-Nikula Nagykövet.

“Nagyon örülünk, hogy megoszthatjuk a finn oktatási jó gyakorlatokat, és fontosnak tartjuk, hogy tanuljunk egymástól. A finn oktatási tananyagok iránt már eddig is nagyon érdeklődést láttunk a magyar tanárok és oktatók részéről, ezért is nagyon örülünk annak, hogy a Skoolt és a KódKlubot működtető Technológiai Oktatásért Alapítvánnyal működhetünk együtt.” – tette hozzá Cita Högnabba-Lumikero, a FinnAgora Igazgatója.


A Technológiai Oktatásért Alapítvány 2014-ben jött létre azzal a céllal, hogy fiatalokat oktasson technológiai területen.

Az alapítvány első projektje, a Skool, azon dolgozik, hogy felkeltse a fiatal lányok és nők érdeklődését a technológia területe iránt.

Ingyenes műhelyprogramok és technológiára fókuszáló foglalkozások szervezésén keresztül a Skool célja, hogy megmutassa a fiatal lányoknak a programozás alapjait, és a számítástechnikai szektorban rejlő karrierlehetőségeket.

A 2014-ben indított program mintegy 110 foglalkozása és 540 órányi programozói workshopja közel 1300 iskolás korú lánynak biztosított mindezidáig lehetőséget arra, hogy kipróbálja magát a technológia területén. A foglalkozások lebonyolításában 330 önkéntes és több mint 20 szakmai partner segíti a szervezetet.

Az alapítvány idén áprilisban indított új projektet, a KódKlubot, Magyarországon egyedülállóan kizárólag gyermekotthonokban, hátrányos helyzetű, 6-18 éves fiatalok számára tart ingyenes, érdeklődést felkeltő, és korszerű technológiai ismereteket átadó 10 hetes foglalkozásokat. A KódKlub célja, hogy minden fiatal számára megadja a lehetőséget, hogy olyan hasznos, 21. századi ismereteket szerezzenek a technológia területén, mely a jövőjüket támogatja.

 

Oszd meg!