Jászai Gellért, a 4ig elnök-vezérigazgatója. Forrás: BÉT
Fotó: Jászai Gellért, a 4ig elnök-vezérigazgatója. Forrás: BÉT
rövid hír

Magyar kézbe kerülhet a DIGI, épül a nemzeti távközlési platform

Zsiborás Gergő
2021. március 29. 5 perc olvasás

Előzetes megállapodást kötött a Jászai Gellért többségi érdekeltségébe tartozó, tőzsdén jegyzett 4iG Nyrt. a román RCS & RDS konzorciummal, a tulajdonában lévő DIGI Csoport magyar érdekeltségeinek megvásárlásáról – értesítette a társaság a Forbes.hu szerkesztőségét.

Épül a nemzeti távközlési platform 

A DIGI az egyik vezető távközlési szolgáltató Magyarországon, amelynek megszerzése jól illeszkedne a 4iG telekommunikációs piacon bejelentett növekedési terveibe, illetve mint írják: „az állami tulajdonú Antenna Hungáriával tervezett nemzeti távközlési platform létrehozásába”.

A felek előzetes szándéka szerint a tranzakció legkésőbb szeptember végéig zárulhat. A most kötött előzetes megállapodás nem kötelező érvényű. 

A román RCS & RDS konzorcium magyar érdekeltségei, melyek az üzletben érintettek: a DIGI Távközlési Szolgáltató Kft. és leányvállalatai, az Invitel Zrt. és az I TV Zrt. A 4iG 100 százalékos tulajdont szerezne Magyarország vezető telekommunikációs és médiaszolgáltató vállalatcsoportjában.

1,1 millió embert érnek majd el

A 23 éves tapasztalattal és széles körű szolgáltatási portfólióval rendelkező DIGI Csoport Magyarország egyik vezető távközlési vállalata. A cégcsoport a kábeltévé, a vezetékes internet és adattovábbítás, a mobil távközlés, a vezetékes telefon, valamint DTH (Direct to Home) műholdas szolgáltatások piacán is jelen van.

A DIGI országszerte több mint 1,1 millió előfizetőt szolgál ki, és több mint 2,5 millió, bevételt biztosító előfizetéssel (Revenue Generating Unit, RGU) rendelkezik. A DIGI által üzemeltetett hálózatok többsége fejlett száloptikás technológián alapul. A Nemzeti Média- és Információközvetítési Hatóság adatai alapján a DIGI a második legnagyobb szereplő az előfizetéses televízió, a szélessávú internet, illetve a vezetékes hangszolgáltatók versenyében. 

A piacon egyedülálló módon a DIGI saját gyártású televíziós csatornákkal is rendelkezik, sportadói mellett további négy tematikus csatornával van jelen a televíziós műsorszolgáltatók között.

A United-meccset Mészáros, a City mérkőzését Jászai adja majd 

És ha már a sportcsatornák: emlékezetes volt a Premier League (PL) közvetítési jogokért folytatott nagy küzdelem a Spíler TV-vel, amelynek a vége az lett, hogy a DIGI és a közvetítési jogokat előle elhappoló, a Mészáros Lőrinc érdekeltségi körébe tartozó TV2 csoporthoz tartozó Spíler végül megegyezett, a Digi kínálatába bekerült a Spíler, amely több meccs közvetítési jogát átadta a DIGI-nek, ma is ez a két csatorna adja a meccseket. Vagyis előállhat az a helyzet, ha az üzletet nyélbeütik, hogy 

az angol focit Mészáros Lőrinctől vagy annak régi üzlettársától, Jászai Gellérttől kaphatják majd meg a PL szerelmesei. 

Jászai volt az, aki tető alá hozta a Konzum-Opus Global tőzsdei fúziót, majd ezt követően lépett önálló pályára, épp a 4ig többségi tulajdonosaként (a cégben korábban maga Mészáros Lőrinc is érdekelt volt). 

A DIGI Csoport magyarországi alkalmazottainak száma meghaladja a 3000 főt. 2020-ban konszolidált árbevétele 70 milliárd forint volt, korrigált EBITDA-ja pedig elérte a 19 milliárd forintot. A DIGI 61, míg leányvállalata, az Invitel további 16 ügyfélszolgálati irodával rendelkezik Magyarország nagyobb városaiban.

Nagyon belelendültek a felvásárlásokba

Egy sikeres akvizícióval a 4iG a legnagyobb hazai műsorszolgáltatók, szélessávú internetes, valamint vezetékes és mobiltelefon szolgáltatást nyújtó nagyvállalatok közé léphet be. A tulajdonszerzés jól illeszkedne a 4iG telekommunikációs piacon az Antenna Hungáriával közösen bejelentett expanziós terveibe, amelyet a vállalat tavaly indított útjára az első magyar kereskedelmi műhold pályára állítását megcélzó, állami és magántőke együttműködésével létrehozott Carpathiasat megalapításával, illetve a műholdas távközlési szolgáltatások területén piacvezető Hungaro Digitel többségi tulajdonának megszerzésére irányuló tranzakciókkal.

Az MNB kötvényprogramjából jön a pénz

A DIGI nagy falat, de a 4ig-nek lesz rá forrása, épp négy napja jelentették be, hogy sikeresen bocsátottak ki kötvényeket az MNB programjában, összesen 15,45 milliárd forintnyi forrást vontak be kedvező feltételek mellett (a program lényege, hogy piaci szereplők mellett a kötvények egy részét a jegybank jegyzi le, likviditáshoz juttatva így a nagyobb cégeket). Panaszra amúgy sincs oka az informatikai óriásnak, sorra húzza be a közbeszerzéseket is. 

A 4ig korábban nekifutott a Magyar Telekom leánycégének, a T-Systemsnek a felvásárlásának is, végül a felek úgy döntöttek, elállnak az üzlettől. 

Borítókép: Jászai Gellért, a 4ig elnök-vezérigazgatója. Forrás: BÉT