Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: MET Csoport

Újabb szélerőművet vesz a magyar energetikai óriás

A svájci központú MET Csoport a múlt héten jelentette be, hogy egy norvég részvénytársaságtól megvette a COGEN Energia España nevű spanyolországi kombinált hő- és villamosenergia-piacon (CHP) tevékenykedő céget. Most Bulgáriában vett szélerőművet.

A MET Csoport 100 százalékos részesedést szerez egy 60 megawattos szélerőműben Bulgáriában, miután részvény-adásvételi megállapodást írt alá a Grupo Enhol spanyol cégcsoporttal.

A tranzakció fontos lépés a MET megújuló stratégiájának megvalósításában, amelynek célja 2023-ig 500 MW-os megújuló energiaportfóliót létrehozni Kelet-Közép-Európában. A mostani felvásárlással a MET bulgáriai szélparkkapacitása 102 MW-ra bővül – derül ki a vállalatcsoport Forbes.hu-nak eljuttatott közleményéből.

A tranzakció várhatóan 2021. harmadik negyedévében zárul.

A Bulgária teljes szélerőmű-kapacitásának 8,5 százalékát képviselő Suvorovo Wind Park 30 darab, egyenként két megawattos szélturbinából áll. A 2012 óta működő szélpark évente 120 GWh (gigawattóra) villamosenergiát termel,

ami körülbelül 38 ezer háztartás ellátásához elegendő.

A mostani tranzakcióval a MET tovább erősíti jelenlétét a bolgár megújuló piacon, miután az év elején már megvásárolta a 42 MW-os Black Sea Wind Park szélerőművet.

A MET 2020-ban lekerült a Forbes által publikált Magyar 100 listáról, hiszen tavaly 53 millió eurónyi befektetést kapott a szingapúri kormányzati hátterű Keppel Corporationtől, cserébe övék lett a vállalat 20 százaléka. A listánkon a 100 százalékban magyar tulajdonú, privát cégeket értékeltük fel.

A Tigáz Zrt. is a MET Csoport konszolidációs körében volt, amíg 2019 nyarán meg nem jelent benne Mészáros Lőrinc érdekeltsége. Az Opus Global Nyrt. idén a MET maradék részesedését is megszerezte a Tigázból.

Fotó: MET Csoport

Oszd meg!