Üzlet

Magyar cég segít az ENSZ-nek az éhezés elleni globális küzdelemben – 20 millióan az éhhalál szélén

Forbes
2017. október 30. 2 perc olvasás

A budapesti székhelyű Starschema Kft. adatelemzési és adatvizualizációs megoldásait alkalmazza az ENSZ világélelmezési szervezete, a WFP (World Food Programme).  Krízishelyzetek előrejelzésére, a segélyszervezet pénzügyi eszközeinek hatékonyabb felhasználására és logisztika tevékenységének optimalizálására is használják a magyar cég megoldását. A WFP ingyen kapja a szolgáltatást.

A világon több mint 800 millió ember számít alultápláltnak, és közel 20 millióan az éhhalál szélén állnak – ez olvasható az ENSZ világélelmezési szervezetének legfrissebb jelentésében. A 2016-ban közel 6 milliárd dollár értékű támogatásból gazdálkodó WFP (World Food Programme) évente átlagosan 80 millió embert ér el humanitárius akcióival. Célja, hogy 2030-ra teljesen felszámolja az éhezést a Földön.

Az 1961-ben alapított, római székhelyű szervezet világszerte több mint 80 országban rendelkezik irodával, rengeteg adata keletkezik, jól jön a big data technológia, most állnak át digitális működésre. A szakmai partnerek egyike a a Starschema, akinek ügyfelei vannak, mint a Facebook, az Apple vagy a Netflix.

A Starschema alapítói: Csillag Péter és Földi Tamás. Fotó: The Orbital Strangers Project / Forbes archív

A cég módszerei a jövőben lehetővé teszik a különböző okokból (pl. időjárás, járványok, katasztrófák) bekövetkező élelmezési vagy egészségügyi krízishelyzetek előrejelzését. Mivel a szervezetnek több ezer járműve és szállítóeszköze van, az adatok elemzése a WFP logisztikai tevékenységének támogatásánál is óriási segítséget jelent. A digitális alapokra helyezett működés emellett az adományok elosztása és a futó humanitárius programok finanszírozása terén is komoly hatékonyságjavulást hozhat.