Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Magyar cég fejlesztett önjáró robotot, hogy a budapesti reptéren takarítson – és még neve is van!

Ismerkedjenek meg ICA-val, aki egy műszak alatt 1500 négyzetmétert takarít és önállóan tervezi a bejárási útvonalat.

Saját fejlesztésű takarítórobot tesztelnek a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér területén – adta hírül a Forbesnak a robotot fejlesztő cég, a B+N Referencia Zrt.

A prototípus jelenleg egy műszak alatt 1500 négyzetméternyi területet tud kiszolgálni, önállóan tervezi a bejárási útvonalát a beprogramozott takarítási helyszíntérkép alapján. Az akadályokat automatikusan kikerüli és megjegyzi a kimaradt területeket, azokra pedig később visszatér. A folyamatban levő fejlesztések eredményeként az elvégzett munkáról, a takarított és kihagyott területekről adatbázis készül, így a minőség-ellenőrzés is automatizálható.

A legmodernebb technológiával felszerelt takarító robot magyar fejlesztés, és Integrated Cleaning Assistant, vagyis ICA névre keresztelték.

B+N-robot tervezoi B+N-robot2 B+N-robot1 B+N-robot3 B+N-robot8 B+N-robot7
<
>
Fotó: B+N Referencia Zrt.

Szíj Csaba, a magyar tulajdonú vállalat vezérigazgató-helyettese elmondása szerint a cég kutatás-fejlesztési részlege már két éve dolgozik a saját fejlesztésű Integrated Cleaning Assistant takarító roboton, aminek a prototípusát most tesztelik.

A takarítás – mint ahogy minden egyéb, kiemelten emberi erőforrás-igényes szektor – robotizálása az egész világon az automatizálás és az ipar 4.0 homlokterében van, a B+N ebbe a versenybe kapcsolódott be a fejlesztéssel. Az ICA különlegessége  – azontúl, hogy teljesen önerőből megvalósult magyar fejlesztés –, hogy nem klasszikusan robotikával foglalkozó cég fejlesztette, hanem olyan vállalat, amelynek fő profilja a létesítményüzemeltetés,

napi szinten öt millió négyzetméter felületet takarít és tart fenn.

Oszd meg!