Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A Lupa-tónál épít nemzetközi filmstúdiót az egyik legazdagabb magyar

Fél óra autóútra a fővárosi luxushotelektől, Budakalászon épít külföldi filmgyártóknak alkalmas stúdiót Garancsi István érdekeltsége, a Market Asset Management Zrt., írja a Napi.hu. A stúdió iránt a lap szerint a Walt Disney, a Netflix és a Marvel producerei érdeklődnek.

A több szempontból ideálisnak tűnő 26 hektáros helyszín Budapest és Szentendre közé esik, közigazgatásilag Budakalászhoz tartozik – az M0, a 11-es út, a Metro áruház és a Duna-part között ma szántó, eperültetvény és kukoricatábla is van, de nagyobb részt parlagon hever.

A 23. leggazdagabb projektje

A terület a helyi gyógynövénykutató intézet GYNK Ingatlanfejlesztő Zrt.-je tulajdonában van, tőlük vásárolná meg a projekt beruházója, a Market Asset Management Zrt., amely tavasszal bejegyeztette a Filmstudios Group Zrt. vagyonkezelő céget – utóbbi társaság pedig májusban King Studios AM Kft. néven ingatlankezelő vállalkozást alapított.

A Market Asset Management tulajdonosa a Market Építő Zrt., amely közvetve Garancsi István többségi tulajdonában áll. Garancsi a Forbes legfrissebb listáján 66,7 milliárd forintos becsült vagyonával a 23. leggazdagabb magyar, építőipari (Market) és ingatlanos (CD Hungary) cégei mellett futballklubban (Mol FC Fehérvár) és az Andy Vajna legértékesebb hagyatékának számító Las Vegas kaszinókban is érdekelt.

2500 négyzetméteres stúdiókomplexum

A most mezőgazdasági területet előbb át kell minősíteni az önkormányzatnak, hogy építkezni lehessen rajta, erre a város honlapján elérhető beruházási tájékoztató szerint a Market 100-120 millió forintot áldozna. A filmstúdió az előzetes becslések szerint évi mintegy 200 millió forintot fizetne be az önkormányzat kasszájába iparűzési, telek- és építményadóként. Ez nagyjából megduplázná a település fejlesztésére fordítható pénzt.

A tervek szerint a területen két, 2500 négyzetméteres épületegyüttest húznának fel, 4-4 stúdióval, irodákkal, raktárakkal, műhelyekkel, étteremmel, és mellé négy digitális stúdióval.

Június elején lakossági fórumon mutatták be a terveket, amelyekből kiderült, hogy a megvásárolandó 26 hektáros területből 16 hektárt építenének be, míg a fennmaradó 10 hektárt parkosítanák, és a széleire erdősávokat telepítenének.

A beruházási tervről várhatóan júliusban dönt az önkormányzat, előtte közvélemény-kutatást is tartanak a helyiek véleményének megismerésére.

Oszd meg!