rövid hír

Példátlan egyesülés a magyar lízingpiacon: újabb lépés Mészáros szuperbankja felé

Forbes
2022. január 03. 3 perc olvasás

Újabb lépés a Mészáros Lőrinc-féle szuperbank felé: 2022. január 1-jétől Euroleasing márkanév alatt folytatják működésüket a Magyar Bankholding lízingtársaságai, az egyesült lízingcég vezérigazgatója Vály Judit lesz.

A Magyar Bankholding Zrt. Forbes.hu-nak eljuttatott közleménye szerint az MKB-Euroleasing, a Budapest Lízing, a Takarék Lízing, valamint a Budapest Bank Autófinanszírozási üzletága integráltan, Euroleasing név alatt folytatják működésüket.

A vállalat országos hálózattal, 110 ezer ügyféllel és az újonnan kihelyezett, összesített lízingállomány alapján 20 százalékot jelentősen meghaladó piaci részesedéssel rendelkezik.

Az integrációval mindhárom tagbank fiókhálózatában elérhetővé válnak a gépjármű-, eszköz, és mezőgazdaságigép-finanszírozási megoldások. Az Euroleasing ezzel a lízingpiac valamennyi szegmensét lefedi, még az olyan kisebb volumenű, de annál nagyobb szakértelmet kívánó területeket is, mint a hajófinanszírozás – olvasható a közleményben. Az eddiginél is nagyobb hangsúlyt fektetnek majd a digitális fejlesztésekre, a piac legkorszerűbb online megoldásait szeretnék nyújtani.

Barna Zsolt, a Magyar Bankholdig Zrt. frissen kinevezett vezérizgatója.

A lízingtársaságok mintegy 440 munkatársa az új, átnevezett vállalatban folytatja tevékenységét, illetve a megmaradó lízing entitásokban kezelik a kifutó portfóliókat. Ezzel párhuzamosan az új ügyletkötések és leendő ügyfelek szerződtetése döntő részben már egységesen az Euroleasing rendszerében valósul meg. A már meglévő, közel 110 ezer ügyfél szerződését a Magyar Bankholding tagbankjainak lízingtársaságai továbbra is maguk kezelik.

Magyarországon eddig még nem volt példa ilyen volumenű egyesülésre a lízingpiacon,

mondta Vály Judit (borítóképünkön), az Euroleasing vezérigazgatója.

A leggazdagabb magyarhoz, a legfrissebb Forbes-lista szerint több mint 488 milliárd forintos vagyonnal rendelkező Mészáros Lőrinchez köthető szuperbank, a Magyar Bankholding tervei alapján két lépcsőben valósul meg – az erről szóló menetrendet tavaly december közepén fogadták el. E szerint 2022. március 31-én egyesül a bankcsoport két tagbankja, a Budapest Bank és az MKB Bank, míg a Takarék Csoport 2023 második negyedévének végéig csatlakozik az egyesült bankhoz. 

A pénzügyi szektorban az kavarta fel a két ünnep között az állóvizet, hogy Tiborcz István, a miniszterelnök veje többségi tulajdont vásárolt az egyik leggyorsabban fejlődő magyar bankban, a Gránit Bankban – erről szóló cikkünk itt olvasható.

Címlapról ajánljuk: