Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kép: Master Wen // Unsplash

Listába szedték a 100 legjobb fej céget

A kanadai Corporate Knights nevű pénzügyi lap idén is összeállította a 100 legfenntarthatóbb cég listáját. A Global 100 tagjait környezettudatosság, vezetői nemi diverzitás és termékelőállítási eljárások szerint pontozták.

Az immár tizenöt éve létező listára idén második alkalommal az is felkerülési feltétel volt, hogy az adott vállalkozások a nettó bevételük hány százalékát szerzik és költik el fenntartható, megújuló dolgokra, azaz milyen mértékben nevezhetők környezetbarátnak. Ezt és a többi faktort egy százalékos elosztású rendszerben összesítették, a magasabb érték jobb osztályzatot jelentett. A teljes módszertan itt olvasható.

A lista élére a dán Chr. Hansen Holding került – egy biocég, ami a bevétele 80 százalékát természetes élelmiszermegőrzési eljárások értékesítéséből és olyan gyógyszerekből nyeri, amelyek alternatívát nyújthatnak az állattartásban mindennapos antibiotikumokkal szemben. A vállalatot 1874-ben alapították, és sokáig teljesen ismeretlen volt, így a Corporate Knights munkatársait is meglepte, valójában mennyire zöld az egész – az újság társalapítója, Toby Heaps szerint azonban „sok százmillió ember táplálkozását teszi biztonságosabbá” a relatíve kevésszer taglalt dán cég.

A második helyen a francia Kering SA áll, aminek a neve talán szintén ismeretlenül cseng, pedig igen komoly márkák tartoznak alá – többek között a Gucci, az Yves Saint Laurent és az Alexander McQueen, azaz csupa-csupa fényűző luxus. A vállalat ennek ellenére több 40 százalékban környezetbarát erőforrásokból dolgozik, és Heaps szerint folyamatosan kutatja az újabb, még fenntarthatóbb megoldásokat. Ráadásul a céget vezető tanács több mint 60 százaléka nő, szemben a nagy cégeknél átlagos 20 százalékkal.

A bronzérmet a Neste Corporation szerezte meg, ami tavaly még második volt a Global 100-on. Meglepő lehet, de a finn Neste egykor olajcég volt – nem épp a fenntarthatóság mintapéldája. Idővel azonban elkezdtek átállni a megújuló energiákra: most ott tartanak, hogy a bevételük 50 százalékát környezetbarát technológiák fejlesztésére töltik, sőt a nyereségük negyede megújuló forrásokból származik – ez pedig üzletileg is megéri, hiszen az elmúlt öt évben 300 százalékot nőtt a részvényárfolyam.

A közép-kelet-európai régióból mindösszesen egy osztrák cég (Verbund AG) fért fel a listára.

 

Az első tíz szereplő így alakul:

1 Chr. Hansen Holding A/S Dánia Élelmiszer és biotechnológia 82.99%
2 Kering SA Franciaország Divat és kozmetika 81.55%
3 Neste Corporation Finnország Energetika 80.92%
4 Ørsted Dánia Energetika 80.13%
5 GlaxoSmithKline plc Egyesült Királyság Gyógyszeripar 79.41%
6 Prologis, Inc. Egyesült Államok Ingatlan 79.12%
7 Umicore Belgium Fémipar 79.05%
8 Banco do Brasil S.A. Brazília bankszektor 78.15%
9 Shinhan Financial Group Co. Dél-Korea bankszektor 77.75%
10 Taiwan Semiconductor Tajvan chipgyártás 77.71%

 A lista persze megy még egy darabig – íme a teljes felhozatal.

Kép: Master Wen // Unsplash

Oszd meg!