Üzlet

Sebestyén Balázs a legismertebb, Borbás Marcsi a legkedveltebb, Hosszú Katinka az abszolút befutó – itt a Legértékesebb celebek 2019-es listája

Bánlaki D. Stella
2019. július 31. 4 perc olvasás

Egy év hosszú idő a sztárok életében: aki eltűnik az otthonok tévéképernyőjéről vagy a fesztiválok plakátjairól, az eltűnik a bulvárlapokból, így aztán az emberek fejéből és a hirdetők látóteréből is. És végső soron, minimum lejjebb csúszik a Forbes celeblistáján. A Forbes magazin most megjelent, 2019-es Legértékesebb celebek listája alapján úgy tűnik, a 18 év felettiek körében mindezt a közösségi média, a Youtube, az Instagram, és az egyre kevésbé fontos Facebook nem tudja ellensúlyozni.

A teljes lista a teljes szöveggel már megtalálható az újságos standokon, az augusztusi Forbes magazinban, címlapján Presser Gáborral!

A hatodik évében járó magyar Forbes hatodik celeblistáját állította össze idén. Mint tavaly, idén is toronymagasan vezet Hosszú Katinka, gyakorlatilag az egyetlen magyar sportoló, aki itthon hírnevére is alapozhat. Úgy tűnik, a sportban elért eredményeit magánéleti és kisebb-nagyobb közéleti-politikai botrányai a rajongói szemében csak színesítik, sőt a szponzorok és influencerekkel hirdetni vágyók sem pártolnak el tőle.

Második helyen áll Ördög Nóra, az egyetlen celeblistánkon, aki a kezdetek óta nem csúszott lejjebb a 6. helynél. Tavaly óta százezer fővel növelte Instagram-követői számát, ez nem véletlen, az augusztusi Forbesból kiderül: megdolgozik érte.

Majka a 3., Sebestyén Balázs a 4. helyre jutott be idén az összesített, több aspektust vizsgáló pontszámok alapján, utóbbi ugyanakkor reprezentatív kutatásunk szerint itthon jelenleg a legtöbbek által ismert celeb.

Idén először került shortlistünkre Fördős Zé, és nem kis eredmény, hogy rögtön az 5. helyre lépett. Új név, most először szerepel Borbás Marcsi. Bár a 18–59 évesek körében shortlistünk legkevésbé ismert szereplője volt, a válaszadók szerint a leghitelesebb, legkedveltebb és az őt ismerők körében a legnagyobb arányú követést felmutató személy, vagyis aki bírja, az megszállottan bírja.

Szintén új név Kiss Ramóna, aki 2017-ben vette át az X-Faktor műsorvezetői mikrofonját, és már a harmadik szériára készül. Az RTL Klub Reggeli nézői is jól ismerik, de szerepel Dobó Kata idei filmjében is. Mindez bőven elég ahhoz, hogy kinőjön a Barátok közt-nézők táborából, és a legismertebb hírességek közé kerüljön. De szintén új topceleb a már filmrendezőként is debütált Dobó Kata is.

Kép: Facebook

Az énekes Király Viktor, aki meglepetésünkre nem a tinilányok között hasít, hanem a inkább a negyven körüli nők kedvelik és követik – annyian, hogy az már elég ahhoz, hogy az idei 20 legértékesebb magyar sztár közé kerülhessen. A szókimondó Lakatos Márk szintén először szerepel nálunk, 20. helyen holtversenyben a 3 helyet lefelé csúszó Mihalik Enikővel. Rajta kívül nagyot csúszott, 5–5 hellyel lépett vissza Istenes Bence és Liptai Claudia, 6 hellyel Fluor Tomi.

Pontszámai alapján egyáltalán nem jelent meg listánkon idén Schobert Norbi és Rubint Réka, Gianni Annoni és Debreczeni-Annoni Zita, Dukai Regina és Hajós András sem, akik tavaly még mindannyian toplistásak voltak.

Így készült

A Forbes szerkesztősége az előzetes online kutatómunka során szakértőktől kért ajánlást, megvizsgálta a sztárok közösségimédia-aktivitását és követőszámukat, az elmúlt évben felmutatott teljesítményüket, előfordulási arányukat a hírekben és a címlapokon, így szorította 25 fősre a legértékesebb magyar celebek 2019-es shortlistjét. A szűkített névsoron reprezentatív online kutatást végzett az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft., ebben a hírességek ismertségét, kedveltségét, hitelességét és követését mérték a 18–59 éves magyar lakosság körében. Közben az általunk felkért 16 fős szakértői zsűri a sztárok pénztermelő képességét, profizmusát, tartalmasságát és közösségi médiás jelenlétét pontozta. A kutatási eredményekhez és a zsűri pontszámaihoz végül a szerkesztőségi tagok által adott pontszámokat is hozzáadtuk, így állt össze a végleges sorrend. A végső pontszámhoz a zsűri legfeljebb 640 ponttal, az NRC 800 ponttal, a szerkesztőség 100 ponttal járulhatott hozzá, az elérhető maximum 1500 pont volt.

Hosszú Katinka most robbant be igazán a celebvilágba – itt a legértékesebb celebek listája