Nettó 8 óra, és menj haza játszani!

Csanády István szembe megy az árral. Van egy 30 fős startupja, amely most kapott 2 milliárd forint befektetést, nem is akárhonnan, hanem a Revolut és a Spotify egykori befektetőitől. Alkalmazásuk, […]

Bővebben

G-R Mottez / Unsplash

Leállítja az Airbus az A380-asok gyártását

Bármennyi munkája is volt az elmúlt években az Airbusnak abban, hogy népszerűsítse az A380-as utasszállítóját, a vállalat most úgy döntött, 2021-től leállítja a gyártást.

Leállítja az Airbus az A380-as superjumbo gyártását, írja a The Guardian. Az európai légitársaság „fájdalmasként” hivatkozik a döntésre, miszerint a világ legnagyobb utasszállítóját 2021 után nem gyártja tovább.

Az Airbus az elmúlt években komoly erőfeszítéseket tett arra, hogy az Emiratesen túl más légitársaságok is használni kezdjék az A380-asokat, sikertelenül.

A típus legnagyobb felvásárlója 53-ról 14-re csökkentette a legutóbbi rendelését, hogy az A380-asok helyett a kisebb és hatékonyabb A330-as és A350-es gépeket használják. Ezekből 40, illetve 70 darabot rendeltek, a megállapodás értéke összesen 21,4 milliárd dollár.

Az A380-asok beszántása nem csak az Airbus vezetőségének, az alkalmazottainak is fájdalmas lehet: az A380-asok szárnyát az észak-walesi Broughtonban lévő üzemben gyártják, itt körülbelül 6000-en dolgoznak, további 3000-en pedig a Bristol-közeli Filtonban, ahol a futóművek és az üzemanyagrendszerek születnek. Az Airbus egyelőre azt nyilatkozta, nagy elbocsátások nem várhatóak, de „jelentős mennyiségű” alkalmazottukat áthelyezik majd a népszerűek modellek gyártására.

Az Airbus háza táján most egyébként is nagy a mozgás, a Boeinggel való 2018-as versengést követően épp most váltják le a vezetőséget: Tom Enders jelenlegi elnök-vezérigazgatót a helikopterekre specializálódott mérnök, Guillaume Faury váltja majd idén áprilisban.

Az A380-as utasszállítókon összesen 190 millió utas utazott az első gép 2007-es, toulouse-i felszállása óta. A gépre elméletileg 800 utas fér fel.

Borítókép: G-R Mottez / Unsplash

 

"A felnőtt horgászok többsége totál analfabéta. Egy átlaghorgász nagyjából 3 ezreléket tud a horgászatról, én talán 3 százalékot."

Bodrogai Ferenc, a Forest Papír alapítója