Fotó: Fotó: A kilövés pillanata 2020. május 30-án. Forrás: SpaceX / Youtube
Üzlet

Látványos videón a SpaceX rakétájának első sikeres landolása

Forbes
2021. május 06. 1 perc olvasás

Négy kudarcos kísérlet után az SN15 landolása teljes siker – Elon Musk tervei szerint a Starship később a Holdra és a Marsra szállíthat űrhajósokat.

„Starship landing nominal” – tweetelte Elon Musk magyar idő szerint csütörtök hajnali fél egy körül a SpaceX által fejlesztett rakéta sikeres földet érésének pillanatában Texasból.

A csütörtök hajnali volt az ötödik tesztje a SpaceX Starshipnek, miután az első négy kísérlet kudarccal végződött. Az SN8 és az SN9 túl nagy sebességgel próbált meg leszállni, így megsemmisült a landoláskor. Az SN10 a földet érés után lángolni kezdett, és nyolc perccel később felrobbant. A negyedik kísérleti rakéta, az SN11 már a földet érés előtti pillanatokban felrobbant, így ott a landolás sem sikerült.

Az SN12, 13 és 14-es verziót átugrották, és most egy komolyabb, robbanásbiztosabb verzióval próbálkoztak, ez lett az SN15, ami 10 ezer méter magasságba felemelkedve, majd visszafordulva, épségben vissza is tudott ereszkedni a földre.

Elon Muks, a Tesla technokirálya és a „Mars uralkodója” szerepelt a Forbes áprilisi lapszámában, a SpaceX sztoriját is megírtuk.

Musk teljes portréja az április Forbes magazinban!