Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: 贝莉儿 NG / Unsplash

Lakásépítési láz tombol, csak két EU-s országban építkeznek többet, mint nálunk – miért?

A növekedés elsősorban a kedvezményes, ötszázalékos áfakulcs visszavezetésének köszönhető, de a kibővített állami támogatások és a nemrég indult zöld hitel is lendít az építési kedven.

Kiemelkedő helyet szerzett magának az uniós országok között a magyar lakáspiac a második negyedévben a megugró lakásépítési kedv miatt – derül ki az ingatlan.com legújabb, az EU statisztikai hivatala, az Eurostat adatain alapuló elemzéséből. Több mint 20 ezer hirdetés adatai alapján azt is kiderül, mennyivel bővült az eladásra kínált új lakóingatlanok kínálata.

Bronzérem az EU-s országok között

Magyarországon a hivatalos eurostatos számok szerint az idei második negyedévben 68,3 százalékkal több lakásépítési engedély adtak ki, mint 2020 azonos időszakában.

Ezzel az uniós mezőnyben a magyar piac a harmadik helyen áll.

A listát Görögország vezeti 100 százalékos növekedéssel, a második helyet pedig Franciaország szerezte meg, ahol 77 százalékkal nőtt a lakásépítési engedélyek száma.

Utánunk sűrű a mezőny, Bulgáriában 68 százalékos, Spanyolországban pedig 66,6 százalékos növekedést mértek. A lista másik végén Ausztria, Németország, Luxemburg és Lettország áll, utóbbi országokban 1,4-15,9 százalékkal csökkent éves szinten a kiadott lakásépítési engedélyek száma.

Az építkezési kedv a gazdaságon és a használt lakások piacán is nagyot lökhet

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a magyar piac jó eredményére lehetett számítani. Az építkezési kedvnek jót tett:

A szakember szerint Magyarországon ismét egyre jobban megéri lakásokat építeni. A jelenlegi kilátások szerint, ha egy esetleges újabb járványsokk vagy gazdasági megtorpanás nem szakítja meg a felívelést, akkor a 2020-as évek közepére akár az uniós lista élére kerülhet Magyarország.

A lakásépítési kedv növekedése az építőipari teljesítményen keresztül a gazdasági növekedéshez is hozzájárul, ráadásul a használt lakások piacán is élénkülést hozhat.

A legtöbben ugyanis a meglévő lakóingatlanuk eladásából finanszírozzák az újonnan épült otthonuk megvásárlását, így még több háztartás dönthet a költözés mellett. Emiatt még több használt lakóingatlan jelenhet meg a kínálatban, és a használtlakás-vásárlók számára is szélesebb lesz a választék, ami további ingatlanpiaci élénkülést okozhat.

A kínálat is bővült

Az ingatlan.com elemzése szerint a lakásépítési kedv felfutásával összhangban vannak a kínálati adatok: október elején az egy évvel korábbihoz országosan 49 százalékkal több új lakóingatlant kínáltak eladásra. Jelenleg 8153 új építésű lakóingatlan-hirdetésből válogathatnak az új lakások vagy házak vevői.

Könnyű akár milliókat is bukni a lakásfelújítási támogatáson

Továbbra is pörgeti a hazai ingatlanpiacot az állam, a felújítási programba azonban nem elég bekerülni, oda kell figyelni a részletekre menet közben is, hogy ne legyen milliós bukó a felújításból.

Akár több millió forintot is elbukhatunk a nem megfelelő számlákkal. Sőt, ha valaki mindezt úgy hozza össze, hogy otthonfelújítási kölcsönt is felvett, akkor kifejezetten rosszul is végződhet a támogatott konstrukció igénybevétele – részletek a forbes.hu korábbi cikkében.

Oszd meg!