Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: 贝莉儿 NG / Unsplash

Lakásépítések: Debrecen, Győr, Balaton lekörözték Budapestet

Négyszeresére nőtt 2015 óta a tízezer lakosra jutó új lakások száma Magyarországon. Budapest ereje csökkent, a fővároson kívül több megyében is egyre nagyobb az élénkülés.

A lakásépítési kedvet 2020-ban visszavetette a járvány és a kedvezményes lakásépítési áfa korábbi eltörlése – derül ki az ingatlan.com saját adatokon és a hivatalos KSH-számokon alapuló elemzéséből.

„Tavaly több mint 28 ezer új építésű lakóingatlant adtak át, ami évtizedes csúcsot jelentett. A kiemelkedő tavalyi adatoknak köszönhetően 2020-ban már 28,9 lakásátadás jutott 10 ezer lakosra, szemben a 2015-ös 7,7 új lakással, azaz durván négyszeres volt a növekedés. Ezzel párhuzamosan az országos lakásállományra vetített az újlakás-átadások aránya 0,2 százalékról 0,6 százalékra nőtt. Az, hogy járvány évében ért el kiugró adatokat az új lakások piaca elsősorban azzal magyarázható, hogy ez a szegmens lassabban reagál a válságra. A múlt évben átadott lakások többségének építése ugyanis jellemzően egy-két évvel korábban indult” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Balogh László szerint a lakosságarányos adatok alapján az is látható, hogy a fővároson kívüli piac nagyon megerősödött az utóbbi években. Budapesten tavaly 36,5 új lakás jutott 10 ezer lakosra, miközben több megye, Hajdú-Bihar, Somogy, Pest és Győr-Moson-Sopron megelőzte a fővárost. Ezekben a megyékben 38,2-85,4 új lakás jutott tízezer főre.

Győr-Moson-Sopron évek óta kiemelkedik a lakosságarányos lakásátadásokat tekintve.

Ez részben a megye az országos átlagnál erősebb gazdasági teljesítményének, ipari fejlettségének, valamint az osztrák határ közelségének, ezzel összefüggésben az ingaázók magas számának köszönheti kiugró eredményeit. Hajdú-Bihar megyében a debreceni fejlesztések játszanak főszerepet az új lakások piacán látható élénkülésében, míg Somogyban a Balaton-parti települések jelentik a fejlődést motorját.

 

„A kedvezményes lakásépítési áfa felpörgeti a lakásépítési kedvet, és ahogyan a használt lakáspiacon az elmúlt egy-két évben egyre inkább érezhető volt, úgy az új lakások piacán is arra lehet számítani, hogy a lakásépítések motorja vidékre költözik.”

 

Forrás: ingatlan.com

A járványhatás tehát nem látszik a lakásátadások számában, de az építési kedv visszaesett. 2020-ban kevesebb mint 30 ezer lakóingatlanra adtak ki engedélyt, ez pedig több mint tízezres csökkenést jelent az előző évek számaihoz képest. A csökkenésben fontos szerepe van annak is, hogy 2019 végén megszűnt a kedvezményes lakásépítési áfa.

Idén ugyanakkor újból életbe lépett az alacsony áfakulcs, ez pedig már az év elején is élénkülést hozott a piacra. Az ingatlan.com adatai szerint az új lakások iránti kereslet a 2020-ban látott megtorpanás után jelentősen nőtt 2021 első négy hónapjában.

Az eladásra hirdetett lakóingatlanokra érkezett érdeklődések száma 160 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, és 60 százalékkal 2019 első négy hónapját is, amikor a koronavírus-járvány még nem fogta vissza a keresletet.

Budapesten az eladásra hirdetett új lakóingatlanok átlagos négyzetméterára április végén, május elején 907 ezer forint volt, míg Debrecenben 663 ezer, Kecskeméten 624 ezer, Győrben pedig 521 ezer forint.

Az idén és a jövőben várható trendekről Balogh László azt mondta: „A kedvezményes lakásépítési áfa felpörgeti a lakásépítési kedvet, és ahogyan a használt lakáspiacon az elmúlt egy-két évben egyre inkább érezhető volt, úgy az új lakások piacán is arra lehet számítani, hogy a lakásépítések motorja vidékre költözik.”

Borítókép: Unsplash

Oszd meg!