Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Outsite Co / Unsplash

Már látszik, mennyire pörgetik a lakáspiacot az állami programok

Az ingatlan.com becslése szerint 9300 használt lakóingatlan cserélhetett gazdát 2021 első hónapjában, ami csupán 2 százalékkal kevesebb, mint tavaly januárban, amikor a koronavírus még nem befolyásolta az adásvételek számát. A következő hónapokban komoly élénkülés várható, főleg Budapesten kívül.

Stabilan kezdte az évet a használt lakások piaca tavalyhoz képest, a következő hónapokban pedig jó esély van az élénkülésre – áll az ingatlan.com összeállításában. 2021 januárban az oldalon eladásra meghirdetett használt lakások és házak száma csupán 2 százalékkal csökkent tavaly januárhoz képest. Az érdeklődések száma viszont 23 százalékos masszív növekedést mutatott.

fotó: Sebestyén László

Az állam nem hagyja, hogy lejtmenetben legyen az ingatlanpiac. Fotó: Sebestyén László

A kereslet élénkülése leginkább az állami lakásprogram múlt év végén bejelentett új elemeinek köszönhető.

„A lakásfelújítási program és a csok-kal vásárolt ingatlanok illetékmentessége élénkülést hozhat a használtlakás-piacon. A kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetése közvetve a használt lakások piacát is élénkítheti, hiszen a legtöbben a meglévő ingatlanuk értékesítése után költöznek új lakásba. Emellett a múlt évet meghatározó járvány miatti bizonytalanság enyhülni látszik a vakcinák megjelenése és az oltási programok beindulása miatt” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Ezek alapján tavasszal még több adásvételre kerülhet sor, és a közlemény szerint a forgalom leginkább a fővároson kívüli településeken és országrészekben élénkülhet.

Oszd meg!