Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Unsplash/ Chuttersnap

Külföldiek a lakáspiacon: ezekből az országokból érdeklődnek a legtöbben a magyar lakáshirdetésekért

Míg 2018-ban 23 százalékkal több külföldi keresett lakást a magyar piacon, mint az előző évben, tavaly már csak 6 százalékos volt a növekedés. A külföldi érdeklődők, leendő vásárlók közül a brit állampolgárok számára a brexit után más forgatókönyv jöhet.

Az ingatlan.com adatai szerint a magyarországi, elsősorban budapesti lakóingatlanok iránt érdeklődő külföldiek jelentős részét tették ki a brit érdeklődők, ám a brexit miatt a jövőben könnyen lehet, hogy az eddigiekhez képest más forgatókönyvre készülhetnek a britek – derül ki az ingatlan.com legfrissebb összeállításából.

Bár a brexit megtörtént január végén, a különböző kilépési feltételekről december 31-éig kell megállapodnia a brit kormánynak az Európai Unióval. Ezek a kritériumok szabályozhatják majd a brit állampolgárok külföldön, így Magyarországon történő ingatlanvásárlásait is.

„A leglényegesebb kérdés, hogy harmadik országból származó ingatlanvásárlók lesznek-e a britek a megállapodást követően, mivel rájuk szigorúbb szabályok vonatkoznak. A harmadik országból érkező vevők ingatlanszerzéséhez ugyanis kormányhivatali engedély szükséges” – emelte ki Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az ingatlan.com elemzése szerint a magyarországi ingatlanok iránti érdeklődésben változás történt: 2018-ban az előző évhez képest még 23 százalékkal nőtt a külföldi érdeklődők száma, 2019-ben azonban mindössze 6 százalékkal. Tehát bővülés volt, de jóval kisebb mértékű, mint korábban. Arról egyelőre nincsenek pontos statisztikák, hogy hány külföldi állampolgár, ezen belül hány brit vevő vásárolt lakást 2019-ben Magyarországon, de a lakáspiaci lassulás és az érdeklődések visszafogott bővülése miatt elképzelhető, hogy csökkent a hozzájuk köthető adásvételek száma 2018-hoz képest.

A szakember hozzátette: az ingatlan.com-on mért külföldi érdeklődések több mint 10 százaléka érkezett az Egyesült Királyságból.

„Köztük nem csak brit állampolgárok, hanem olyan kint élő magyarok is vannak, akik akár az esetleges hazaköltözés vagy befektetés miatt kerestek magyarországi ingatlant az oldalon.”

Az ingatlan.com szakértője a KSH adatait idézve azt is elmondta, hogy az Egyesült Királyság állampolgárai az elmúlt két-három évben magyarországi ingatlant vásárló külföldiek toplistájának 6-9. helyen szerepeltek. A külföldi lakásvásárlók jelentős részét továbbra is német, kínai, szlovák, román és osztrák állampolgárságú vevők teszik ki.

Borítókép: Unsplash/ Chuttersnap

 

Negyven éves voltam, volt a kezemben néhány millió, és úgy gondoltam, mikor, ha nem most.