Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kritikus és kicsit lökött: Dirk Roßmann, a milliárdos mobil nélkül

Szegény, de talpraesett gyerek volt. Nem tanulhatott, de a könyveket mindig szerette, ez a mai napig semmit sem változott. A családi vállalkozásban kezdett el dolgozni, majd saját drogáriaüzletet alapított, amiből néhány éven belül jelentős üzletlánc lett. Ma egyike Németország leggazdagabb embereinek. Budapesten találkoztunk.

1972 márciusában egy kis hannoveri utca olyan tömegjeleneteket élt át, amilyeneket néhány száz kilométerrel keletebbre a budapesti utcák, amikor banánszállítmány érkezett. Az akkor 25 éves Dirk Roßmann ekkor nyitotta meg első saját, önkiszolgáló üzletét. Az üzletből hatalmas siker, az egy boltból egész lánc lett néhány éven belül.

Roßmann vidám figura, nem az a feszülős főnök. Fotó: Sebestyén László

Nevét (pontosabban annak egy kicsit módosított verzióját, az üzleteket Roßmann helyett Rossmann-nak írjuk) jelenleg 3800 üzlet viseli Európa-szerte. Ez azonban nem akadályozza meg abban, hogy mobil – és ami talán még ennél is meglepőbb – saját email-cím nélkül éljen. „Nehezen vagyok elérhető, tény. De nem akarok úgy élni, ahogy a Szilícium-völgy előírja. Érdekel a hazai történelem és irodalom, a francia irodalom, az orosz irodalom. De a Szilícium-völgy bedumálja, hogy ha nincs profilod a neten, akkor nem létezel! Igaz?”

Azzal viszont pontosan tisztában van, hogy kik most a legértékesebb játékosai a Bundesligában vitézkedő focicsapatnak, a Hannover 96-nak, hiszen kisebbségi részt vett a klubból. „Véletlenül alakult így” – mondja arra, miért fektetett a profi fociba.

Roßmann vagyonát 2,3 milliárd dollárra becsüli az amerikai Forbes.

Dirk Roßmann és a drogárialánc történetét a novemberi Forbesban írtuk meg. A portré mellett egy interjút is készítettünk vele Budapesten. A lapot keresd az újságárusoknál!

 

„Húsz év múlva jobban fogod sajnálni azokat a dolgokat, amiket nem tettél meg, mint azokat, amiket megtettél.”