Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kép: Washington Post, YouTube

Közel egymilliárd dollárnyi adósság terheli Trump cégeit, jövőre komoly bajban lesz az elnök

Izzadós lehet a következő négy év Donald Trumpnak, akár megválasztják elnöknek, akár nem: adósságokban úszik és óriási érdekkonfliktust okozhat a hitelek rendezése.

Donald Trump politikai sorsa bizonytalan, de az biztos, hogy a hitelezői a következő 4 évben nagyjából 900 millió dollárnyi hitelt visszafizetésére várnak – írja az amerikai Forbes. Ez az összeg nagyjából a kétszerese annak, amire Trump korábban utalt. Ahhoz, hogy az elnök cégei épen jöjjenek ki a törlesztésből, Trumpnak magas hozamú és kockázatú, rengeteg pénzt megmozgató ügyletekbe kellene kezdenie. Ez viszont

az amerikai történelemben példátlan érdekkonfliktust eredményezhet az elnöki hivatal és az üzleti élet közt.

A 2021 és 2024 közt lejáró tartozások fele olyan eszközökön van, amelyeket az elnök és gyerekei tulajdonolnak. Komoly tartozás van a Trump-birodalom washingtoni hotelén, a miami-i golfcentrumán, a chicagói Trump-tornyon és a New York-i Trump Plazát is adósságok terhelik.

Az összeg másik fele két nagyértékű felhőkarcolót terhel: egy San Fransisco-i és egy manhattani ingatlanon nagyjából 1,5 milliárd dollárnyi tartozás van. Ugyanakkor az ingatlanok tulajdonjogának csupán 30 százaléka Trumpé, a maradék 70 a Vornado Realty Trusté, ráadásul az ingatlan fölötti rendelkezési jog is a vállalatot illeti meg. A Vornado azonban már jelezte: lehet, hogy megválik az ingatlantól.

És itt jön az érdekes rész. A Vornado a hitelekkel terhelt ingatlant a piacon nyilván csak nyomott áron tudná értékesíteni, ami viszont veszteséget hozhat az elnöknek.

Ha viszont valaki jó pénzt ad a felhőkarcolókért, akkor gyakorlatilag egy halom pénzt fizetett az Egyesült Államok elnökének, amit arrafelé elég szigorúan néznek.

A Forbes cikke megjegyzi: könnyen lehet, hogy egy befektetési bank siet Trump segítségére, hogy lekenyerezze.

Ha ez megvolt, utána jön a Trump-toronyra felvett hitel törlesztése. 2012-ben Trump 100 millió dollárt fett fel az ingatlanra, azóta csak törlesztőket fizetett. 2022 szeptemberében tehát a hitelező újabb, friss 100 milliós csomag visszafizetését várja el.

S ezzel még bőven nincs vége. 2023-ban Trump csapatának el kell döntenie, mi legyen a Deutsche Bank 125 millió jelzáloghitelével, ami a Trump National Doralt, a miami-i golfklubot terheli. Sajtóhírek szerint az elnök több mint 360 millió dollárt ölt a projektbe, de a Forbes szerint most összesen 153 millió ér. Eddig az elnök mindig sikerrel újította meg a hiteleket, de az utóbbi időben a klub forgalma alaposan visszaesett – egyesek szerint azért, mert az elnök politikája sok golfkedvelő liberálist tántorított el a klub látogatásától.

Még ennél is súlyosabb a washingtoni Trump International Hotel kérdése. A hotelt 170 millió dolláros jelzáloghitel terheli, szintén a Deutsche Bank pénze. Az elnök már a járvány előtt is nagyon el akarta adni az ingatlant, de nevetséges, 500 millió dolláros árat kért érte. Egy komoly érdeklődő volt csak, aki 175 milliót ajánlott, de Trump elhajtotta őt. Viszont sürgősen vevőt kéne találni: a hotel a járvány alatt égette a pénzt, ahhoz sem termel eleget, hogy a rá felvett hiteltörlesztőit ki lehessen gazdálkodni.

Oszd meg!