Ménesi Campus // fotó: Budapesti Corvinus Egyetem
Fotó: Ménesi Campus // fotó: Budapesti Corvinus Egyetem
rövid hír

Közel 14 milliárdért újítja fel az egyik leggazdagabb magyar, Garancsi István cége az alapítványi fenntartású campust

Forbes
2021. november 22. 4 perc olvasás

A Market Zrt. nyerte el azt a közbeszerzést, amit a Corvinus Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány írt ki a budapesti Mányoki úti Ménesi Campus felújítására – olvasható az uniós közbeszerzési értesítőben, amit az Alfahír szúrt ki elsőként.

A huszonharmadik leggazdagabb magyar, Garancsi István, aki mellesleg Orbán Viktor miniszterelnökkel is jó kapcsolatot ápol, 13 milliárd 930 forintért viheti a tendert. Az értesítőben kitérnek arra is, hogy a beruházás célja, hogy növeljék az épület energiahatékonyságát és hogy a beruházás megszerezze a LEED Gold fenntarthatósági minősítését.

A renoválás során több válaszfalat és épületrészt elbontanak és új funkciókat ellátó tereket alakítanak ki. A sportpálya helyett újat építenek, zöldfelületeket hoznak létre és napelemrendszert is telepítenek. Az átadás időpontja 2023 tavasza.

Az egyetem mögött egy közérdekű vagyonkezelő alapítvány áll

A Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) az első modellváltó felsőoktatási intézmény volt, amely az állami fenntartásról leválva közhasznú alapítványi fenntartásba került a fideszes kormánytöbbség döntése alapján.

A modell lényege, hogy bár továbbra is részesül állami támogatásból, a működése gerincét nem a központi költségvetés állja, hanem az egyetem a számára juttatott vagyonból (ami így elvesztette közvagyon jellegét) gazdálkodik.

Leegyszerűsítve: a modellnek köszönhetően kevesebb kötöttsége van az összegek felhasználásában.

Példátlan vagyonátcsoportosításra adott zöld jelzést a parlament

Az egyetemet működtető Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány (MUCA) az államtól Mol és Richter-részvényeket kapott az alapításkor. Előbbi értékét 222 milliárd forintra, utóbbiét 66 milliárd forintra tette 2020-ban az alapítvány éves beszámolója (az akkori árfolyam szerint). Az alapítvány teljes vagyona 302 milliárd forint volt, ennek gerince tehát a részvények értéke, melyek nem eladhatók a vagyonjuttatásról szóló törvény szerint.

Mi az a Market? És ki az a Garancsi István?

A Market a magyar McDonald’s-hálózatot 2019-ben felvásárló milliárdos, Scheer Sándor, valamint a 66,7 milliárd forintos vagyonával a Forbes gazdaglistáján 23. helyen szereplő Garancsi István közös építőipari vállalkozása.

A Market építette fel például Duna Arénát, és ők voltak a kivitelezői Csányi Sándor mohácsi gigavágóhídjának, valamint a Clark Ádám téri Hotel Clarknak is.

Az új megbízások közül a Market nevéhez fűződik Magyarország történetének legnagyobb zöldmezős beruházásának kivitelezése is. A Fejér megyei Iváncsán idén tavasszal kezdődtek el a munkálatok, a beruházó a dél-koreai SK Innovation, a cég 681 milliárd forint értékben húz fel akkumulátorgyárat a településen. A Market építi a 120 méteres Mol-tornyot a budai Kopaszi-gát mellett, ahogy a népligeti kézilabdacsarnoknak szintén a Market a kivitelezője.

A céget a legfrissebb Magyar 100-as listán a 79,1 milliárd forintra értékelte a Forbes, ezzel a 15. legértékesebb magyar cég lett.

Soha nem értek ennyit a legnagyobb magyar cégek, íme az élboly

Emellett Garancsi a kormányszóvivő férjével, Szalay-Bobrovniczky Kristóffal együtt lett a néhai Andy Vajnához tartozó Las Vegas kaszinóbirodalom tulajdonosa, az állami koncesszió pedig stabil és bőségesen nyereséges üzletet jelent – a csoport tavaly 32,8 milliárdos forgalomból 11,7 milliárdos profitot csinált. 

Garancsi helye más piacokon is be van biztosítva: a Mobil Adat gyártja azt a csipet, amelynek segítségével az adóhatósághoz online bekötötték a kereskedőket. Komoly szereplő a pénzszállítási piacon is, miután felvásárolta a dán GS4-et, és Criterionra nevezte át. 

Autópályák után kaszinó: titokban 2056-ig kapott kaszinókoncessziót az egyik leggazdagabb magyar

A kiemelt képen a Ménesi Campus // fotó: Budapesti Corvinus Egyetem