Mika Baumeister / Unsplash
Fotó: A Janssen egydózisú vakcina hatékonysága is kielégítő. Forrás: Mika Baumeister / Unsplash
rövid hír

Van, ahol már kötelezővé tették az oltást, egyelőre azonban kivárnak a tőzsdei cégek

Forbes
2021. november 10. 3 perc olvasás

Az október végi kormányrendelet értelmében a magyar cégek maguk dönthetnek arról, kötelező legyen-e munkavállalóik számára a covid elleni oltás. A tőzsdei cégek közül sokan nyilatkoztak már arról, hogyan vagy milyen ütemben döntenek majd a kérdésről: van, aki már kötelezővé is tette, de olyan is, ahol szükségtelen, mert már mindenki be van oltva.

Magyarországon november 1-je óta törvényes lehetőségük van a vállalatoknak arra, hogy kötelezővé tegyék munkavállalóik számára a koronavírus elleni oltást. A munkahelyek koronavírus elleni védelméről című rendelet alapján a munkáltatók a munkavégzés feltételeként szabhatják meg a védőoltás felvételét azoknál, akik a rendelet hatálybalépése előtt még nem vették fel, kivéve, ha az alkalmazott ez alól egészségügyi okok miatt mentesül.

Mi a helyzet a hazai tőzsdei vállalatokkal?

A Portfolio.hu cikke alapján a 4 hazai blue chip közül hárman egyelőre kivárnak:

  • az OTP még nem döntött a kötelező oltásról,
  • a Molnál jelenleg a krízismenedzsmenttel foglalkozó csapat vizsgálja a rendelet részleteit, de csak később, a vállalatok belüli és az országos járványügyi statisztikák alapján, szükséges szakmai egyeztetések után döntenek majd,
  • a Magyar Telekomnál egyelőre a cég védettségi szintjének felmérése zajlik.

A Richternél viszont már eldőlt, hogy kötelezővé válik az oltás, ehhez azonban fel kell mérni az átoltottságot, ami telephelyenként változhat. Ezt a gyógyszergyártó a hétfői sajtótájékoztatóján közölte. Ha nem oltanak be mindenkit, fennáll a veszélye annak, hogy gócpontok alakulhatnak ki, ami veszélyezteti a gyártás folyamatosságát.

A cég közölte, előfordulhat olyan helyzet, hogy kritikus létszám mellett kell dolgozni, ez nem megengedhető, az ellátásbiztonság szempontjából az egyetlen biztonságos lépés az oltás kötelezővé tétele. A sajtótájékoztatón elhangzott az is, a Richter termelőcég, a termelésben pedig nincs home office, ami esetleg védhetné a munkavállalókat.

Vannak olyan tőzsdei cégek is, ahol a kötelező oltás szükségtelen, mert már mindenki beoltotta magát (ilyen például a Graphisoft Park),

de előfordulnak azonban olyat tőzsdei társaságok is, melyek már bejelentették, hogy nem teszik kötelezővé a védőoltást. Közéjük tartozik például a 3. leggazdagabb magyar, Veres Tibor milliárdos érdekeltségébe tartozó Akko és Autowallis, utóbbi esetében a leányvállalatok saját hatáskörben döntenek.

A Zwack, az Alteo és a CIG Pannónia egyelőre kivár.

A Janssen egydózisú vakcina hatékonysága is kielégítő a delta variáns ellen a friss kutatások szerint. Forrás: Mika Baumeister / Unsplash