CDC / Unsplash
Üzlet

Kemény pénzbüntetés várhat az oltatlanokra Ausztriában

Forbes
2021. december 06. 1 perc olvasás

A szomszédos Ausztria február elsejével vezeti be a kötelező oltást, és az erről szóló első törvényjavaslat szerint három havonta 600 eurós, azaz közel 220 ezer forintos büntetéssel számolhat az, aki nem hajlandó beoltatni magát.

A ZIB osztrák közszolgálati műsor értesülései szerint 3600 és 2400 eurós, azaz 1,3 millió és 876 ezer forintos éves büntetésre számíthat az, aki februártól nem hajlandó beoltatni magát, írja a Napi.hu.

A kötelezettség első, második és harmadik oltásra is vonatkozik.

A részletszabályokat a kötelező covid oltásról szóló első törvényjavaslat taglalta, eszerint az oltási kötelezettség alól a 14 éven aluli gyerekek, a várandósok, illetve azok a betegségen átesettek mentesülnek, akik hat hónapnál nem régebbi pozitív PCR-teszttel rendelkeznek. Azoknak sem kell magukat beoltatni, akik számára ez egészségügyi indokok miatt ellenjavallt, ehhez azonban orvosi indoklás szükséges.

Helyi sajtóértesülések szerint az éves bírságot három havonta kellene fizetni 600 és 900 eurós tételekben, ha a javaslatot elfogadják.

Arról az egészségügyi miniszer döntene, hogy mely csoportoknak jár a magasabb büntetés. Az érintett minisztériumok egyelőre nem erősítették meg az információkat.

Borítókép: CDC