Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Merkely: ha lesznek is korlátozások, a beoltottakat nem érintik majd

Lassabb, elhúzódó lehet a koronavírus-járvány negyedik hulláma, amely elsősorban az oltatlanokat érinti majd, a szóba jövő további korlátozások is elsősorban rájuk vonatkozhatnak. Eközben a G20 miniszteri csúcstalálkozón körvonalazódik egy olyan megállapodás, amely alapján a világon mindenkit beoltanának koronavírus ellen.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt erről. Az mondta, az oltatlanok jóval nagyobb veszélynek vannak kitéve (…),

huszonötször valószínűbb, hogy bekerül egy oltatlan egy kórházba, és huszonötször nagyobb a valószínűsége, hogy meghal koronavírus-fertőzésben.

A nyájimmunitás nem véd a mutációk miatt

A rektor kiemelte: az oltatlanok nem reménykedhetnek abban, hogy az úgynevezett nyájimmunitás majd megvédi őket, hiszen a koronavírus folyamatosan mutálódik; a delta variáns esetében egy ember átlagosan nyolcat fertőzhet meg, míg az első, Vuhanból elindult vírus esetében ez a szám 2,5 volt.

A harmadik oltást elsősorban a 60 év felettieknek vagy legyengült immunrendszerű embereknek ajánlja.

Azt javasolta, hogy a második vakcina után négy hónappal kérjék a harmadik oltást az érintettek. Merkely hangsúlyozta, egyelőre nincs olyan gyógyszeres kezelés, ami hatékonyabb lenne, mint a vakcina. Ráadásul az oltóanyagokból már több milliárd adagot beadtak, komolyabb mellékhatásról nem érkezett hír, ezért azt lehet mondani, hogy ezek biztonságosak.

Egyenlőbben osztanák el az oltásokat

Mindeközben Rómában tartanak kétnapos értekezletet a világ húsz legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaságának (G20) miniszterei. Az MTI beszámolója szerint vasárnap megállapodtak abban, hogy a koronavírus elleni védőoltások egyenlőbb elosztásán fognak dolgozni. 

Roberto Speranza, a vendéglátó Olaszország szakminisztere közölte: 

létrejöttek a feltételek ahhoz, hogy aláírják a római megállapodást, amelynek alapján mindenkit beoltanának a világon a koronavírus ellen.

A paktum egyik legfontosabb kötelezettségvállalása, hogy igazságosabban osszák szét az oltóanyagokat a gazdag országokon kívül, azon a közös nézeten alapul, hogy az oltás mindenki joga, nem pedig kevesek kiváltsága – mondta.

Jens Spahn német szövetségi egészségügyi miniszter vasárnap már be is jelentette, hogy Németország százmillió adag védőoltással támogatja a nemzetközi közösséget az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni küzdelemben. A százmillió adag vakcinát még az idén eljuttatják a segítségre szoruló országokba.

A támogatás azt szolgálja, hogy az év végére a világ lakosságának legalább 40 százaléka rendelkezzen covid-19 elleni védőoltással,

mondta a miniszter Rómában.

Izraelben már a negyedik oltás előkészítésével is foglalkoznak Salman Zarka, a safedi Ziv Orvosi Központ igazgatója szerint, számolt be a The Times of Israel. Zarka szerint, mivel a vírus itt marad velünk, nem fog eltűnni, mindenképpen szükség lesz negyedik oltásra. Ezeket ugyanakkor lehet, hogy módosítani kell, hogy jobban védjenek a különböző variánsok miatt.

Borítókép: Merkely Béla megkapja a Sputnik V vakcinát. Fotó: Semmelweis Egyetem

Oszd meg!