Fotó: Kép: Kipras Štreimikis // Unsplash
rövid hír

Az albérletpiacnak meg se kottyan a negyedik hullám, sőt csúcshoz közelít a lakbér – Ez lehet az oka

Forbes
2021. december 07. 2 perc olvasás

Az átlagos fővárosi albérletárak újra stabilan 150 ezer forint fölött tetőznek, és az emelkedést a kínálati oldal fizetőképessége is követi. Ezzel párhuzamosan pedig egyre több bérbeadó kér háromhavi kauciót, ami optimizmusuk egyik legkézzelfoghatóbb jele.

Továbbra is függetleníteni tudta magát a járványhelyzettől a fővárosi albérletpiac.

Miközben a korábbi hullámok során visszaesés vagy stagnálás volt tapasztalható, az erősödő negyedik hullám eddig nem befolyásolta a szereplők viselkedését, sőt, az előző hónapokhoz képest további bérletidíj-növekedés volt tapasztalható – mutat rá albérletpiaci elemzésében a Rentingo.com közösségi albérletkereső platform.

forrás: Rentingo_albérletár
Forrás: Rentingo. (Kattints a képre a nagyobb verzióért!)

Az átlagos budapesti bérleti díj ismét átlépte a 150 ezer forintos szintet, és 153 ezer forintnál nemcsak az egész évi, hanem a tavaly július óta eltelt időszak rekordját is felállította.

Ezzel egyidejűleg a bérlők is hajlandók többet fizetni egy kiadó lakásért, jelenleg ez átlagosan 142 ezer forintot jelent, ami közel másfél éves viszonylatban szintén csúcsnak számít.

A korlátozások hiánya a piacra is hat

A negyedik hullám ellenére kedvező az albérletpiaci hangulat, ami magyarázható azzal, hogy a koronavírus-járvány korábbi szakaszaival ellentétben most nem léptek életbe korlátozó intézkedések, amik

a bérlők és a bérbeadók életére, munkavállalására és ezáltal a fizetőképes keresletre hatással lettek volna.

A jelenleg tapasztalható áremelkedést részben már előre jelezte, hogy a múlt hónapban minimálisra csökkent az egyhavi kaucióval bérelhető lakások száma, arányuk 10 százalék alatt van – derül ki az elemzésből.

forrás: Rentingo_kaució
Forrás: Rentingo. (Kattints a képre a nagyobb verzióért!)

Ezzel párhuzamosan a bérbeadók optimizmusát jelzi, hogy hónapról hónapra növekszik azok aránya, akik nem kéthavi, hanem háromhavi kauciót kérnek el a bérlőktől.

Kapcsolódó:

Kép: Kipras Štreimikis