rövid hír

Kopasz Bálint olimpiai bajnok, Varga Ádám ezüst, a Kozák-Bodonyi kettős harmadik

Forbes
2021. augusztus 03. 1 perc olvasás

Arany-ezüst-bronz a magyar nyitány a kajak-kenu döntők első napján a tokiói olimpián.

Történelmi dobogó állt össze férfi kajak 1000 méteres egyéni számában: Kopasz Bálint magabiztos versenyzéssel olimpiai bajnok lett, a dobogó második fokára – nagy hajrával felérve – Varga Ádám állhatott fel.

Ebben a számban a magyarok legutóbb az 1968-as mexikóvárosi játékokon örülhettek győzelemnek Hesz Mihály révén, de érmet is 1976-ban szereztek legutóbb, akkor Csapó Géza második lett. Olimpián mindeddig utoljára 1996-ban, Atlantában fordult elő, hogy egy versenyszámban két magyar is dobogóra állt, akkor 200 méteres mellúszásban Rózsa Norbert, Güttler Károly volt a sorrend az első két helyen.

A női kajak 500 méteres páros verenyben Kozák Danuta és Bodonyi Dóra rendkívül komoly versenyt futott a dobogóért, a második-harmadik helyért centik döntöttek a kimagasló új-zélandi páros mögött. A magyar kettős sikerrel vette az utolsó csapásokat, olimpiai bronzérmesek lettek. Az ötszörös ötkarikás bajnok, 34 éves Kozák ebben a számban címvédőként indult a japán fővárosban, az öt arany és egy ezüst után a mostani az első olimpiai bronzérme.

Pontszerző negyedik helyen ért célba a döntő másik magyar női kettőse, Csipes Tamara és Medveczky Erika.

A 200 méteres sprint szám döntőében Lucz Dóra hatodik helyen végzett.

Kiemelt fotó: Kopasz Bálint/Fb