Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Konyhafelújításnak indult, 3D mobilapp lett a vége – magyar fejlesztőktől

Konyhafelújítással kezdődött, majdnem VR-szemüveg lett belőle, végül a egyedülálló 3D modellezési technikát hozta létre egy magyar cég, a SmartMobileVision.

Az egész úgy kezdődött, hogy Balázs Ferencék fel akarták újítani a konyhájukat, de a feleségének minimum egy VR-szemüvegre (virtual reality – virtuális valóság, a kijelzőre, szemünk elé vetítenek vele) lett volna szüksége, hogy maga elé tudja képzelni a terveket. Ilyen technológia akkor még nem volt, ahogy az építész sem tudta mobiltelefonjával elvégezni a felmérést, miután a lézeres távolságmérőjét otthon hagyta. Mindkét probléma szöget ütött BME-n oktató Ferenc fejébe, aki egyre biztosabb volt benne, hogy a világnak szüksége van egy mindenki által használható eszközre, amely képes modellt alkotni a körülöttünk lévő tárgyakról. Ferenc az ötleteit egy uniós pályázatba gyűjtötte össze, és meg is nyerte a munka megkezdéséhez szükséges keretet, így teljes állásban a fejlesztéseknek szentelhette magát két új munkatársával együtt.

„Nem hiszek abban, hogy valaki még munka után reszelget otthon három órát” – mondja, mivel a technológia és a piac is olyan gyorsan változik, hogy nincs idő sokat teketóriázni.

A kétéves pályázati idő alatt sikerült is megvalósítaniuk a kitűzött célt: 7-8 projektjükből négy ötletük is proof-of-concept állapotig jutott, azaz sikerült bizonyítani, hogy a technológia, amit fejlesztenek működőképes.

dscf6126

Dudás András, a cég műszaki vezetője – fotó: Orbital Strangers

A sors fintora, hogy éppen a felesége inspirálta VR-szemüvegről le kellett mondaniuk. Menet közben lett gyanús nekik, hogy egy Oculus nevű cég valami nagyon hasonlón dolgozik, az övéknél jóval nagyobb erőforrásokkal. Így a 3D nyomtatóval elkészült prototípus után elengedték ezt a projektet, ám az összegyűjtött tapasztalatokból nőtt ki az a technológia, amellyel a piacon is meg tudják állni a helyüket. Létrehoztak egy alkalmazást, amely a tetszőleges tárgyról vagy térről képes 3D modelleket létrehozni. Az alkalmazás két dologtól egyedi és menő: az egyik, hogy a mobiltelefon kameráját használja, így nemcsak egy vázat tud létrehozni, hanem színes, a modellezett anyag textúráját is képes visszaadni. És teszi mindezt pár perc alatt, és egy mai telefonon még az akkumulátor sem sínyli meg különösebben a terhelést.

És hogy mi az üzlet egy teljesen ingyenes alkalmazásban? A 350 ezer letöltő és 75 ezer aktív felhasználó igen jó hírverésnek bizonyult. A bevételt hozó céges ügyfelek különösebb marketing nélkül találnak rájuk, és hozzák saját ötleteiket, hogy mire is tudnák a technológiát használni.

“Modellezünk építkezéseket, ahol a mérnökök centiméter pontosan ellenőrizhetik, mennyire vág egybe a végeredmény a terveikkel” – ecseteli a gyakorlati felhasználás lehetőségeit Dudás András a cég műszaki vezetője. Megrendelőjük egy bányatársaság, amely a robbantások helyszínét szkenneli, hogy biztonságosan megközelíthetőek-e. Jelentkeztek náluk régészek, autógyárak, még egy olyan cég is, amely az amerikai kormány területalapú támogatásaihoz végez felméréseket.  Számos divatcég szeretne 3D modellezőt a webshopjához, a tervezéshez. Virtuális próbafülkéről, azonban egyelőre hiába álmodozunk: bár sokan próbálkoznak vele, a különböző textíliák esését még nem sikerült hitelesen modelleznie senkinek, arra viszont alkalmas lesz a technológia, hogy tanácsot adhassanak, melyik ruhaméretből válogassanak a vásárlók.

A Smart Mobile Vision Kft. eddigi demóbevételei után (idén két cégnek is fejlesztettek ipar 4.0-s kiterjesztettvalóság-megoldást, ennek fejlesztési költségeit az adott cég finanszírozza, ha be is vezetik a technológiát, övék lesz a licenc) Ferenc úgy érzi, a jövőre már jelentősebb, rendszeres bevételt hoznak az egyre szaporodó céges ügyfelek. Egyelőre jó ideje gyakorlatilag stagnáltak, rendbe kellett szedni az átvett céget, viszont 2017-es tervezett nettó árbevételük már 90-95 millió forint, melyből az adózás utáni eredmény 20-23 millió forint lehet. Fejlődésükkel kapcsolatban egyetlen komolyabb kihívást lát jelenleg: lasszóval kell fogniuk a fejlesztőket, akiknek így is egy évükbe kerül, hogy maradéktalanul elsajátítsák a náluk használt munkamódszereket.

Oszd meg!