Ha már írtunk róla, ki is próbáltuk: Párizsban járva nem hagyhattuk ki a magyar bisztrót, ahol igazi vintage hangulatban kanalazhattuk a gulyást, próbakóstoltuk a gluténmentes pogácsát és simogattunk kutyát. De haladjunk sorjában!
Több mint tíz év koncertszervezés és Sziget fesztiválozás után Pálosi Boglárka úgy döntött, inkább Párizsban nyit kávézót. A korábban családi örökségéből vásárolt pesti lakását eladta, és megvásárolta egy irdatlanul lepukkant kocsma bérleti jogát a Montmarte szomszédságában. Nem elsősorban kocsmát, bárt vagy éttermet akart nyitni, inkább egy olyan helyet, ahol a művészetek, így a zene, a festészet és akár az irodalom is megfér a pálinka és a hűs rosé mellett.
Ennyit tudtunk, amikor leszálltunk a metróról, és beütöttük a keresőbe a címet. A Guy Môquet viszonylag csendes, szellős, igazán hangulatos kis utca, tele kávézókkal és lombjukat hullajtó fákkal, egy olyan környéken, ami most dzsentrifikálódik. A kék-fehér csíkos ponyva kecsesen
mutatott a többnyire sötét tónusú napernyők és drapériák között, egyértelmű, hogy ezt a helyet egy nő találta ki. Kicsit tébláboltunk, mire megtaláltuk a cégért, Bogibar Café-Resto-Bar, de szinte biztosak voltunk benne, hogy jó helyen vagyunk.
![](https://forbes.hu/wp-content/uploads/2018/11/DSC04210-1100x620.jpg)
Abban a pillanatban, hogy konstatáltuk: megjöttünk, kinyílt az ajtó és egy fürge golden retriver surrant ki. A kötelező simogatást begyűjtve a kutya lecövekelt a járdán, és hiába hívta a gazdi, csak nem akart visszamenni. Így nem volt más választásunk, bekísértük.
Elsőre hamisítatlan francia helynek tűnik a Bogibar. Visszafogott színek, merész mintájú tapétacsík, amelyet feltekercselt állapotban inkább félretolunk a boltban, de a falon viszont látva azonnal akarunk ilyet otthonra. A falon fényképek, festmények és grafikák, némelyik eladó. A kávéhoz kis kocka étcsoki jár – természetesen púderrózsaszín alapon fekete Eiffel-toronnyal díszítve. Halvány rózsaszín székek, raklapból épített fotelek. Bogi, a szakács, Wirth Mátyás és egy segéd támogatása mellett egyedül viszi a bárt, pultozik, bevásárol, programokat szervez, intézi a szponzorációt, a napi és pénzügyeket. Mivel ez egy embernek azért elég sok, tervben van a személyzet bővítése.
![](https://forbes.hu/wp-content/uploads/2018/11/Tapéta-825x1100.jpg)
Napközben kisebb a forgalom, este azonban beindul az élet, rendszeresek a koncertek, Budapest Contemporiane (Kortárs Budapest) és La Hongrie Aujourd’hui (mai Magyarország) és egyéb magyar tematikájú programok biztosítják, hogy az alternatív, aktuális magyar kultúra is helyet kapjon a Bogibarban, november 25-én például Vranik Roland látogat ide, az Állampolgár című film rendezője. A koncertek között tervben van Bérczesi Róbert (Hiperkarma) gitáros estje, Kiss Tibor (Quimby) Arany Akkor műsora, magyar Jazz zenészek koncert sorozata, magyar festők kiállítása. A hely befogadóképessége azonban nagyjából 60 fő, ezért ezek megvalósulásához a Bogibar még szponzorokat és támogatókat keres valamint pályázatok útján kívánja megszerezni a szükséges összegeket.
![](https://forbes.hu/wp-content/uploads/2018/11/Poum-Chack-et-Bogi2-619x1100.jpg)
Pálosi Boglárka
Bogi szakmai kapcsolatainak köszönhetően Franciaországban híresebb zenészek is megfordulnak itt, ezért az esteknek és rendezvényeknek már most híre ment az utcában, legalábbis volt, aki azzal tért be napközben a bárba, hogy állítólag ide szoktak híres emberek járni. Leginkább a kultúra és művészetek iránt érdeklődő francia közönségre épít a hely és kicsit az itt élő magyarokra, vagyis nem egy piros-fehér-zöld betyármúzeumról van szó, nem lóg a plafonról a paprikafüzér, csak az étlapon tűnnek fel a helyiek számára fura ételek. Mint a gulyás, a hortobágyi palacsinta vagy a rakott krumpli. Ezekre eleinte gyanakodva néznek a vendégek, de panasz még nem volt rájuk – mondja Bogi. Nem is lehetne, a gulyás leve szép sűrű, az ízek összeértek és minden hozzávalóból annyi van benne, amennyi kell. És persze a pult alatt ott lapul az Erős Pista is, mert a gulyás mégiscsak úgy az igazi.
![](https://forbes.hu/wp-content/uploads/2018/11/A-Gulyasjpg-825x1100.jpg)
Az étlap nem túl hosszú, de nem is kell a világ minden kajáját felszolgálni. A gulyás mellett megfér a mindennap más-más vegán napi leves is, a hortobágyi palacsinta mellett a tipikus, francia melegszendvics házi változata. A húsos kaják mellett napi vegán menü is van, és gluténmentes sütik sokféle ízben, valamint házi készítésű szörpök szintén Magyarországról. Éttermet, kocsmát, bármilyen vendéglátó-ipari egységet üzemeltetni sehol sem könnyű. Sem Budapesten, sem Párizsban. Akkor sem, ha a francia átlagkereset jóval a hazai felett van, és egymást érik a kávézók, étkezdék, vagyis első blikkre csak a bolond nem nyit kávézót itt. Ennek ellenére egy ilyen vállalkozás vagy bejön vagy nem. Ezt Bogi is tudja, de vannak helyzetek, amikor merni kell kockázatot vállalni. Bogi a bár nyereségének egy részéből egy táncelőadást szeretne összehozni. A Bogibar pedig megéri a kockázatot. Az ajtó melletti falon két barát emlékére két kicsi kép lóg, egy balettcipő és egy virág. Részben nekik is ajánlja Bogi a helyet: egy táncosnak és egy virágszálnak. Már egyikük sem él. Csak az emlékük és az ablakon felirat: culture, art, amour.