rövid hír

Kínai kézből magyarba: Matolcsy közelébe kerül a Budapesti Metropolitan Egyetem

Zsiborás Gergő
2021. május 28. 4 perc olvasás

Befektetési politikájának megfelelően a varsói központú CEE Equity Partners magántőke-alapja hazai befektetőnek értékesíti a Budapesti Metropolitan Egyetemet (METU) – tudatta a társaság a Forbes.hu-val. A CEE Equity Partners által kezelt alap legnagyobb befektetője a kínai állami Eximbank. A mostani tranzakcióval tehát kínai kézből került magyar tulajdonba egy egyetem.

Kik kötöttek üzletet?

A kiválasztott új tulajdonos a Közép-Európa Alfa Vagyonkezelő Kft., melynek befektetője az Optima Befektetési Zrt. A társaság tulajdonosa a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME), ez a Matolcsy György vezette MNB által létrehozott egyik alapítvány. Az alapítvány céljai között eddig is ott volt az oktatás, a mostani üzlet szintlépés.

A CEE Equity Partneres a kínai Eximbank által 1,2 milliárd dollárral megfinanszírozott alapok kezelője, de abban a magyar Eximbank is befektető. Az alapok a régióra fókuszálnak, 3-7 évig tartják portfólióban a cégeiket, vagyis a METU érett már az exitre, hiszen a kínaiak 2014-ben szálltak be kivásárolva az alapítókat.

Magyarország legnagyobb magánegyeteme

Mint írják, az Optima célja az, hogy befektetési stratégiájának megfelelően elősegítse az intézmény további fejlődését, és nemzetközi jelentőségű felsőoktatási intézménnyé tegye az egyetemet.

A CEE Equity Partners beszámolója szerint a nemzetközi versenytárgyaláson több – hazai, európai és ázsiai – szakmai és pénzügyi vevőjelölt közül a legjobb ajánlatot tevő Közép-Európa Alfa Vagyonkezelő Kft.-vel született megállapodás a METU megvásárlásáról. A tranzakció zárása az ilyenkor szokásos feltételek teljesülését követően várhatóan a jövő héten megtörténik.

A Budapesti Metropolitan Egyetem Magyarország legnagyobb magánegyeteme. Az intézményben 1000-nél több külföldi hallgató tanul, és a diákok több mint 30 népszerű szak közül választhatnak. 

Az intézmény tevékenységét változatlanul Dr. Tóth Ágnes elnök-vezérigazgató és Dr. Bachmann Bálint rektor irányítja.

Egyetemet vegyenek! Nagy a mozgás az oktatási szektorban – Kína is nagy játékos

Az mindenképp érdekes időzítés, hogy akkor kerül egy kínai érdekeltségű egyetem magyar kézbe, amikor egy másik, kínai elitegyetem létesít kampuszt Budapesten, méghozzá jelentős magyar adófizetői forrásból.

A szintén magánalapítványba szervezett Fudan ingyen kapott értékes telket az építkezéshez a magyar államtól, a kampuszt magyar pénzből kínai cégek húzzák fel és magánegyetem lesz.

Korábban a Direkt36 tárta fel a Fudan-megállapodás hátterét, ezek szerint 2019-ben dőlhetett el, hogy kampuszt létesítenek Budapesten. Wang Yi kínai külügyminiszter emiatt jöhetett Budapestre és akkor nem csak a most a Fudan-projektet menedzselő Palkovics László ITM-miniszterrel, de Matolcsy György, MNB-elnökkel is találkozott.

Matolcsy György, az MNB elnöke, Palkovics László az ITM-et vezető miniszter és Wang Yi kínai külügyminiszter 2019-ben. Fotó: MNB
Matolcsy György, az MNB elnöke, Palkovics László az ITM-et vezető miniszter és Wang Yi kínai külügyminiszter 2019-ben. Fotó: MNB

Szintén nagy port kavart, hogy számos magyar egyetem került állami tulajdonból magán szereplőhöz, speciális jogállású alapítványokhoz, szintén ingyen. Az így létrehozott alapítványok kuratóriumába számos magyar milliárdos is meghívót kapott, de azokban az aktív politikusok, miniszterek, államtitkárok, kormánypárti erősemberek dominálnak.

Volt azonban tranzakció a felsőoktatási piacon korábban: Gattyán György, a hatodik leggazdagabb magyar a Kodolányi Jámos Egyetemet vette meg 2020 elején.

Borítókép: a METU épülete a budapesti Örs vezér tere mögött.