Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kínában is megjelenik a gyerekeknek szóló magyar kifestőkönyv

Mindenki tud rajzolni – állítja a könyv címe. A külföldi terjesztés Európában már sikerült, most Ázsia következik.

A Barabás Zsófi és Moizer Zsuzsa óvodásoknak, kisiskolásoknak készült foglalkoztató könyve Kínában is meg fog jelenni, tudatták a szerzők a kötet Facebook-oldalán. A kínai változat borítótervei már el is készültek.

A kötet itthon a Scholar Kiadó gondozásában jelent meg 2012-ben, a kiadó becslése szerint eddig több mint 6 000 példány kelt a magyar nyelvű verzióból.

A szerzőket Facebookon értük utol, akik a Forbesnak elmondták, hogy a kínai megjelenést a Scolar hozta tető alá egy közvetítőn keresztül, ami bevett gyakorlat az ázsiai könyvpiacon. “Ez egy elég zárt piac, nem lehet csak úgy felkeresni az ottani kiadókat, hanem ügynökségeken keresztül begyűjtik azokat a könyveket a nemzetközi piacon, amik potenciálisan a helyi piacon is jól mennének” – mesélte Moizer Zsuzsa. Ez az ügynökség ebben az esetben a Rightol Media Limited volt, árulta el a kiadó.

A kötet megjelent már Franciaországban a Cambourakis kiadónál, Oroszországban a Mann Ivanov and Ferbernél, és idén jelent meg Görögországban is.

“Nagyon kevés magyar gyerekkönyv jut ki külföldre, ez egy nagyon telített piac, inkább az a jellemző, hogy a sikeresebb külföldi könyveket hozzák be a kiadók. Éppen ezért tartjuk nagy dolognak, hogy ennyi külföldi piacon meg tudunk jelenni.”

Készült angol nyelvű változat is, de a hazai piacra. “Az angol változatot főleg nyelvoktatási célokra veszik kicsiknek, akiknek még túl korai lenne angolul olvasni, de a képes történettel el lehet kezdeni fejleszteni az idegen nyelvi készségeiket.”

Az eladott könyvekből befolyó bevételeket hárman osztoznak egyenlő arányban: a Scolar kiadó, Barabás Zsófi és Moizer Zsuzsa szerzők.

Nem az a lényeg, hogy a vonalon belül kell maradni

A szerzők fiatal képzőművészek, akik aktív alkotómunkájuk mellett gyerekekkel is foglalkoznak. A könyv a kreativitására épít, és ad szárnyakat a gyermeki fantáziának.

“Ez a könyv olyan gyerekeknek készült, akik szeretnek rajzolni és olyanoknak, akik még nem” – írják a bemutatkozó szövegben.

Ahogy egy korábbi interjújukban elmondták, összesen hét hónapon át dolgoztak a könyvön megállás nélkül. Mindent maguk csináltak: ők találták ki a koncepciót, rajzolták meg kézzel a grafikákat, kitalálták a tipográfiát és persze a történetet.

A kifesthető történetnek Cicu, a macska, Buborék, a labirintusszörny, Alba hercegnő a főszereplői, de szerepel még Csáp, a polip, Fül, a Bagoly, és a Háromszögsárkány is.

A könyv feladatai észrevétlenül építik az alapkultúr-technikák – olvasás, írás, leképzés – elsajátításához szükséges vizuális képességeket, a finommotorika – kézügyesség, rajzkészség, íráskészség – fejlesztését természetes élethelyzetben, játékos, kreatív módon teszik lehetővé.

Borítókép: Mindenki tud rajzolni Facebook-oldala

Oszd meg!