Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kína nem lassít, tovább élezi az űrversenyt

Három kínai asztronautát küldenek hamarosan a világűrbe, hogy saját űrbázist építsenek.

Egy Hosszú Menetelés-rakéta fogja a közeljövőben Föld körüli pályára repíteni a kínai űrprogram egyik legfontosabb elemét: három asztronauta megkezdi a kínai űrállomás építését – írja a Reuters. 2016 óta Kína nem küldött asztronautát a világűrbe.

Az űrhajósok három hónapig fognak élni a tervezett űrállomás első lakóegységében, ami nem mutatkozik kényelmes utazásnak: az egység mindössze 16,6 méter hosszú és 4,2 méter átmérőjű.

Miért a különutasság?

A legtöbb űrhajós a Nemzetközi Űrállomás (ISS) vendégszeretetét élvezi, ami az amerikai NASA felügyelete alatt áll, ahol számos nemzet megfordulhatott már. Az amerikai törvényhozás viszont 10 éve megtiltotta a NASA-nak a kínai űrprogrammal való együttműködést.

A vádak szerint Kína arra használta a nemzetközi tudományos együttműködést, hogy technológiákat lopjon és saját ballisztikus rakétaprogramját fejlessze.

A kínaiaknak ezért teljesen önerőből kell építkezniük, ha részt akarnak venni az űrversenyben. Csakhogy többre törnének, mint egyszerű részvételre: az űrállomás építése mellett 2030-ig embert küldenének a Holdra, illetve marsjárót a Marsra. Eddig összesen 11 embert küldtek a világűrbe, azonban a következő években ezt megdupláznák, további 12 ember fellövését tervezik. A kínai űrprogram eddigi legnagyobb sikere a Zhurong-marsjáró májusi célba juttatása volt, felülmúlva korábbi holdjárójuk teljesítményét.

Érdekesség, hogy az ISS szinte mindenkit befogad Kínán kívül: a Forbes is beszámolt róla, hogy a közeljövőben Yusaku Maezawa japán milliárdos is az ISS vendége lesz.

Borítókép: Terence Burke // Unsplash

Oszd meg!