Fotó: Az egyesülő bankok vezetői: Vida József (Takarékbank), Lélfai Koppány (Budapest Bank) és Balog Ádám (MKB). Fotó: Magyar Bankholding
rövid hír

Kilőttek a Mészároshoz tartozó bankholding tagjai, folyik hozzájuk a pénz

Forbes
2021. május 31. 2 perc olvasás

A Budapest Bank, az MKB és a Takarék Csoport aggregált mérlegfőösszege majdnem ötven százalékkal nőtt tavalyhoz képest. A bankok 2023-tól a Magyar Bankholding égisze alatt működnek majd.

A Magyar Bankholding tagbankjai az előzetes adatok alapján 2020-ban 47 százalékkal növelték aggregált mérlegfőösszegüket az egy évvel korábbihoz képest, amely a 22,9 százalékos piaci átlag több mint kétszerese.

A Magyar Bankholding mindhárom tagja, a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarék Csoport külön-külön is kimagasló növekedést és piacrész-gyarapodást ért el a tavalyi évben – írja közleményében a Budapest Bank, az MKB és a Takarék Csoport fúzióján dolgozó, Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó vállalat.

Hozzáteszik, hogy a növekedés motorja az erőteljes betétgyűjtési és hitelezési aktivitás volt – az ügyfelek 30 százalékkal növelték betétállományukat a tagbankoknál, az aggregált hitelállományuk pedig 13 százalékkal lett több az elmúlt egy évben.

Emellett a közlemény kiemeli, hogy a bankok „hatékonyan éltek a kormányzati és jegybanki lehetőségekkel, különösen a Növekedési Hitelprogrammal”, a hitelek közül pedig a babavárót, valamint a vállalkozásoknak megnyíló új hitelkonstrukciókat említik meg. A növekedésük okaként még az elhalasztott fogyasztás és a járványhelyzet miatti óvatosságot említették.

A közlemény szerint 2020-ban 58 százalékkal esett vissza a teljes magyarországi bankszektor eredménye, ezzel együtt a Magyar Bankholding adózott eredménye is 14 milliárd forintra csökkent, a kockázati költségek pedig nettó 60 milliárd forinttal rontották a bankcsoport tagjainak pénzügyi teljesítményét.

2023-tól a második legnagyobb bank lesz

A Magyar Bankholding Zrt. 2020 decemberében kezdte meg működését, ekkor kapta meg az engedélyt erre a Magyar Nemzeti Banktól. Az állam a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. révén 30,35 százalék tulajdonrésszel rendelkezik a holdingban, az MKB 31,96; a Takarékbank 37,69 százalékot birtokok. Utóbbi kettő a Forbes listája szerinti leggazdagabb magyar, Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozik.

Idén márciusban a Magyar Bankholding bejelentette, hogy a három hozzá tartozó bank fúziója 2023-ban lesz teljes, ekkortól az OTP mögött a második legnagyobb magyar bankként kell vele számolni.

Borítókép: Az egyesülő bankok vezetői: Vida József (Takarékbank), Lélfai Koppány (Budapest Bank) és Balog Ádám (MKB). Fotó: Magyar Bankholding