Üzlet

Kik és mi alapján döntik el, ki a legjobb futballista a világon?

Zsiborás Gergő
2021. november 30. 5 perc olvasás

A német sajtó még mindig azon háborog, hogy nem a Bayern München lengyel csatára kapta a futballvilág legrangosabb elismerését tegnap este. Kik döntötték el, hogy Lionel Messi történelmet ír? 

Lionel Messi hetedszer nyerte meg az Aranylabdát, ami a futball világának legfontosabb egyéni elismerése. Az elmúlt két évben kimagaslót alakító Robert Lewandowski megint lemaradt az elismerésről, csalódottsága érthető. A német sajtó nem érti a döntést, szerintük egyértelműen a Bayern sztárját illette volna a díj. A tegnap esti párizsi gála nagy nyertese az FC Barcelona volt, és persze a Paris Saint-Germain, ami még soha sem mondhatta el magáról, hogy játékosa kapta a rangos díjat. 

A zsűrinek három dolgot kell átgondolnia 

Az Aranylabdát (Ballon d’Or) a neves francia sportlap, a France Football (FF) alapította, tegnap este szervezték meg a 65. alkalommal a díjátadó gálát Párizsban. Eddig egyetlen egy alkalommal nem tartották meg: tavaly a koronavírus-járványra hivatkozva. Noha az öt legnagyobb európai bajnokságból csak a franciát fújták le, az összes többi egy kisebb leállás után folytatódott.

Az egyéni elismerésről 180 szakújságíró szavazata dönt (valamennyi egy-egy országot képvisel, Magyarországról a Nemzeti Sport újságírója adja le voksát). Az újságírók egy 30-as shortlistet kapnak, amit a FF állít össze, ebből kell kiválasztaniuk az 5 legjobbat, a pontok pedig az alábbiak szerint járnak:

  1. helyezett: 6 pont
  2. helyezett: 4 pont
  3. helyezett: 3 pont
  4. helyezett: 2 pont
  5. helyezett: 1 pont

Pontegyenlőség esetén az dönt, kinek van több első helyezése.

A lap ajánlása szerint a zsűrinek három dolgot kell figyelembe vennie: hogyan teljesített egyéni és csapat szinten a naptári évben az adott játékos (azaz a trófeákat nézik), egyéni kvalitások (tehetség és fair-play) és karrierút.

A tegnap este nagy kérdése az volt, hogy Lionel Messi vagy Robert Lewandowski nyeri-e el a díjat, már tudjuk, az argentin lett a befutó hetedszer, ezzel történelmi rekordot állított fel (az őt követő Ronaldónak 5 elismerése van).

Lewandowskinak nem volt kimagasló Európa-bajnoksága a lengyel válogatottal, 2021-ben viszont bajnok lett a Bayern Münchennel és az UEFA Szuperkupát is begyűjtötte év elején Katarban. A Bajnokok Ligájából a negyeddöntőben estek ki a Paris Saint-Germain ellen.

Egyéni szinten ugyanakkor élete két legjobb évén van túl, 2020-ban, amikor a díjat nem osztották ki, klubcsapatával mindent megnyert (bajnokság, BL, német kupa).

A sors nagy igazságtalansága, hogy törölték a tavalyi gálát.

Messi akkori klubcsapatával, az FC Barcelonával Király-kupát ugyan tudott nyerni 2021 tavaszán, de a bajnokságban csak harmadik lett, a BL-ből pedig már a nyolcaddöntőben kizuhantak. Válogatott szinten ugyanakkor csúcsra ért: most rendezték meg először egyidőben a dél-amerikai válogatott-tornát, a Copa Americát az Európa-bajnoksággal (és mostantól mindig ugyanazon a nyáron lesz a két torna), a döntőben Brazíliát verve Messi végre argentin mezben is begyűjtött egy fontos trófeát.

Nagyon úgy tűnik, ez lehetett a döntő faktor.

Meggyőző volt Messi előnye

Az argentin viharos körülmények között távozott Barcelonából a nyáron, a klub pénzügyi gondjai miatt nem tudta megtartani. Új csapatában, a Paris Saint-Germainben csak nemrég szerezte meg első bajnoki gólját (Lewandowski már 14-nél jár a német bajnokságban).

A Nemzeti Sport nyilvánosságra hozta a végeredményt, ezek alapján úgy tűnik, Messi elég magabiztosan nyert.  

1. Lionel Messi (argentin, Barcelona/PSG) 613 pont
2. Robert Lewandowski (lengyel, Bayern München) 580
3. Jorginho (olasz, Chelsea) 460
4. Karim Benzema (francia, Real Madrid) 239
5. N’Golo Kanté (francia, Chelsea) 186

A harmadik helyezett Jorginho Európa-bajnokságot és Bajnokok Ligáját is nyert, mindkettőben kulcsszerepe volt, ez csak a dobogó legaljára volt elég.

Ez persze mutatja, hogy mennyire igazságtalanok tudnak lenni az egyéni elismerések a csapatsportokban.

A legjobb játékosnak járó díjakat a sportág világszerezete, a FIFA is oszt (2010 és 2016 között a FF-al együtt osztották ki a FIFA Aranylabdát, de nem hosszabbították meg az együttműködésüket). A FIFA jövő januárban hirdeti ki, náluk ki nyert, Messi és Lewandowski ugyanúgy jelöltek. Az egyértelmű, hogy az Aranylabdának nagyobb a presztízse.

A tegnap gálán a legjobb fiatalnak járó elismerést Pedri kapta (FC Barcelona), és a legjobb női labdarúgónak járó Aranylabdát is katalán kapta: Alexia Putellas.

Örvendetes, hogy a gálán egyre nagyobb súlyt kap a női futball, a legjobbra itt 50 újságíró szavaz, immár negyedik alkalommal adták át, és külsőségekben már abszolút egy szinten kezelik a férfiaknak járó díjjal.

A legjobb csapat a Lőw Zsolt másodedzővel BL-t nyerő Chelsea lett, a legjobb kapusnak járó díjat az Eb-győztes olasz Donnarumma kapta, aki Párizsban Messi klubtársa.